nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

11.02.2019 Na de droogte nu overstromingen in Australië

Australische veehouders kreunen onder de aanhoudende extreme weersomstandigheden. Na jaren van droogte, kampen ze nu met overstromingen. Momenteel staat de teller op 300.000 verdronken runderen. Een gebied van 20 miljoen hectare staat onder water. De schade aan de sector loopt volgens deskundigen nu al op tot bijna 190 miljoen euro. De premier van het zwaarst getroffen gebied Queensland, Annastacia Palaszczuk, sprak van een ‘zee van dood vee’.

De luchtbeelden van de Australische regio Queensland zijn hallucinant. Waar er deze zomer enkel stof en dor gras te zien was, zie je nu alleen maar water, half ondergelopen huizen en koeien die tot halverwege in de smurrie staan. De regio telt in totaal 11 miljoen runderen, die gemiddeld een waarde hebben van 625 euro per stuk. Sommige rundveehouders in het westen van de staat zijn door de extreme regenval al hun dieren verloren. Op vier dagen tijd viel er 1.000 millimeter regen uit de lucht.

Veel veehouders zijn nog amper bekomen van de extreme droogte en het daaropvolgend tekort aan voeder voor hun dieren. Op verschillende plaatsen brengt het leger nog steeds veevoeder aan per helikopter. Deze militaire operatie heeft echter ernstige vertraging opgelopen omdat de communicatie tussen verschillende overheidsinstanties stroef verloopt en er een tekort is aan brandstof in de getroffen gebieden.

“Er moeten nog tal van problemen worden opgelost”, beseft Annastacia Palaszczuk premier van Queensland. “We moeten eerst voldoende brandstof voor de helikopters hebben en bovendien nog de juiste informatie verzamelen van de landeigenaren. Als we het veevoeder op de verkeerde plaats droppen, gaan de dieren misschien het water in en verdrinken ze.”

Tenminste 60 rundveehouders, met een gezamenlijke kudde van 40.000 runderen, hebben zich aangemeld voor onmiddellijke levering van hooi vanuit de lucht. Volgens de agrarische lobbygroep Agforce komt de levering van veevoer nu wel langzaam op gang. Michael Guerin, topman bij Agforce onderstreept dat er haast is geboden. “Er dreigt een ramp van ongekende proporties. Rundveehouders zijn ten einde raad.” Australië is een grote exporteur van rundvlees, wat deze ramp voor gevolgen zal hebben op de rundvleeshandel is nog onduidelijk.

Bron: |

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via