nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

31.10.2019 Na de Nederlandse boeren komen de bouwvakkers

Met haar strenge milieu- en klimaatbeleid brengt de Nederlandse regering zichzelf steeds meer in de problemen, lezen we in De Standaard. Na de boeren roert nu ook de bouwsector zich. Nochtans hebben Nederlanders niet de gewoonte om massaal op straat te komen. De protesten van de voorbije weken geven enkel maar aan hoe ernstig ze de toestand inschatten. Alweer ligt het milieubeleid onder vuur.
Deze week was het de beurt aan de bouwondernemers om hun ongenoegen te uiten. Deze keer geen tractors die de straten bezetten, wel zware opleggers en bouwkranen. Het protest kwam opnieuw samen op het Malieveld in Den Haag, waar de betogers voor de gelegenheid 70 kuub zand uitstrooiden.
 
De bouwsector wordt hard getroffen door de nieuwe milieuregels die voor een betere bodemkwaliteit moeten zorgen. Maar die maken het werk van de ondernemers bijna onmogelijk. De nieuwe regeling komt bovenop het stikstofbesluit. Staatssecretaris voor Milieu en Infrastructuur Stientje van Veldhoven (D66) vaardigde begin juli strenge normen uit voor de PFAS-stoffen, dat zijn chemicaliën die onder meer in verfproducten en teflonpannen zitten. Deze chemicaliën zorgen voor kleine niet-afbreekbare deeltjes die in het milieu terecht komen. De nieuwe regeling zegt dat een kilo aarde slechts 0,1 microgram PFAS-stoffen mag bevatten.
 
In de praktijk komt het erop neer dat er zo goed als geen grond meer gebruikt mag worden, want die is volgens de sector voor 80 procent vervuild. Als gevolg staan duizenden bouwvergunningen on hold en de bouw van ruim 26.000 woningen ligt stil. ABN Amro schat het financiële verlies op minstens 14 miljard euro.
 
Nederland wil zijn uitstoot van broeikasgassen halveren tegen 2030. Maar hoe het zal evolueren met het ambitieuze milieubeleid, waarmee de regering-Rutte III uitpakte, is hoogst onzeker. De ijverige klimaatplannen botsen steeds vaker op een ‘njet’ van de sectoren.
 
Als antwoord op het protest kondigde van Veldhoven een noodplan aan voor de bouwsector en ten laatste op 1 december worden ruimere PFAS-normen ingevoerd. Maar dat is niet voldoende volgens de grote werkgeversorganisaties. Zij pleiten voor een onmiddellijk beleid zodat faillissementen vermeden kunnen worden.
 
Ook minister van Landbouw Carola Schouten probeert de boeren te sussen. Maar in de Tweede kamer krijgt ze haar gebuisde stikstofbeleid niet meer uitgelegd. De Volkskrant onthulde bovendien dat het ministerie van Landbouw al jaren wist van het stikstofprobleem, maar er de ogen voor sloot. Schouten heeft het parlement ondertussen om meer tijd gevraagd om een oplossing uit te werken.
 
Maar waar ligt die oplossing? De bouwsector kwam gisteren op de proppen met slogans als ‘Red de bouw, bouw de veestapel af’. De regering zit tussen twee vuren en is juridisch gebonden door de gevelde arresten die onder meer de overheid verplichten om de uitstoot van broeikasgassen versneld te minderen.

Bron: De Standaard

Beeld: RTV Oost via Twitter

Volg VILT ook via