nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

05.09.2017 Na fipronil rekent Ducarme op betere samenwerking in EU

De fipronilcrisis heeft volgens federaal minister van Landbouw Denis Ducarme de noodzaak aangetoond van "versterkte Europese samenwerking en een betere informatie-uitwisseling". Dat zei de MR-minister voor de start van een informele vergadering met zijn Europese collega's in Tallinn, de hoofdstad van Estland. Binnen de EU ontsnappen enkel Litouwen en Kroatië aan het fipronilschandaal, zegt de Europese Commissie. Andriukaitis kondigde een bijzondere fipronil-top aan op 26 september.

Vijfenveertig landen zijn inmiddels geconfronteerd met de fipronil-besmetting in de eiersector. Tot dinsdag hadden al 26 van de 28 lidstaten van de Europese Unie gemeld dat ze het insecticide aantroffen in eieren of eierproducten. Vooral België en Nederland, waar de besmetting lijkt te zijn ontstaan, sloten een tijdlang leghennenbedrijven af: in totaal 258 in Nederland en 93 in ons land. Daarbovenop kwamen er meldingen uit negentien landen van buiten de Europese Unie die eieren importeerden eieren, of voedingswaren waarin verdachte eieren verwerkt zijn. Buiten Europa zijn onder meer de Verenigde Staten, Rusland, Zuid-Afrika en Turkije getroffen.

Dinsdag bogen de Europese ministers van Landbouw zich over de kwestie op een informele bijeenkomst in de Estse hoofdstad Tallinn. Bevoegd eurocommissaris Vytenis Andriukaitis gaf er de ministers een update over de laatste ontwikkelingen in het dossier. Hij nodigde hen ook uit voor een bijzondere 'fipronil-top' in Brussel op 26 september. Om tijdens die vergadering de juiste lessen uit de crisis te kunnen trekken, zal de Commissie experten sturen naar de zwaarst getroffen lidstaten België, Nederland, Duitsland en Frankrijk om de nodige gegevens te verzamelen. In Tallinn gaf Andriukaitis aan dat hij het Europese snelle waarschuwingssysteem RASFF wil verbeteren.

Belgisch minister Denis Ducarme steunt dat pleidooi. Hij pleitte nog voor de start van de vergadering voor een "versterkte Europese samenwerking en een betere informatie-uitwisseling", ook ten behoeve van de consument. Ducarme hamerde erop dat de crisis door het Belgische systeem van zelfcontrole aan het licht is gekomen. "Het is dus dankzij ons systeem dat alle Europese landen het probleem hebben kunnen opsporen", zei hij.

Het was pas nadat België op 20 juli het waarschuwingssysteem geactiveerd had, dat de andere landen op de hoogte werden gesteld. Volgens België zou Nederland echter al langer van de aanwezigheid van fipronil in de eiersector geweten hebben. "Het snelle waarschuwingssysteem moet zijn naam verdienen", zei de Duitse minister van Landbouw Christian Schmidt dinsdag. Hij wil strengere regels voor de uitwisseling van informatie tussen de lidstaten. Ducarme overlegde rechtstreeks met Schmidt en sprak in de marge van de EU-top ook met de Nederlandse minister van Economie Henk Kamp en met de Europees commissaris.
 

Bron: Belga

Volg VILT ook via