nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

05.06.2018 Naam Monsanto verdwijnt

De Duitse farma- en chemiereus Bayer zal de naam Monsanto niet meer gebruiken na de overname van de Amerikaanse zadenhandelaar en producent van landbouwchemicaliën. "De naam van de onderneming zal Bayer blijven. Monsanto zal niet behouden blijven als ondernemingsnaam", zo klinkt het bij Bayer. “De producten van Monsanto zullen hun naam wel behouden en deel gaan uitmaken van de Bayer-portefeuille.” De overname van 53,8 miljard euro werd al goedgekeurd door de Amerikaanse en de Europese mededingingsautoriteiten.

Bayer heeft de overname van Monsanto definitief afgerond en schrapt meteen de bedrijfsnaam. “Bij zo'n fusie maak je een balans op van de betere en mindere eigenschappen van beide merknamen”, legt Thierry Cattoir, de oprichter van het merkenbureau Remarkable uit. “Aan de hand van de uitkomst kies je dan wat de beste oplossing is voor het fusiebedrijf. Soms wordt een compleet nieuwe naam bedacht, soms worden de namen samengevoegd, maar in dit geval heeft men duidelijk voor één van beide namen gekozen.” Het verbaast hem niet. “Bij het ene merk denk je vooral aan sproeistoffen, bij het andere aan medicamenten. Bayer heeft een lange geschiedenis en de naam heeft vooral goede aspecten. Je denkt meteen aan aspirine, een van hun succesproducten.”

Bayer schrapt enkel de bedrijfsnaam, de individuele Monsanto-producten behouden hun naam wel. Werner Baumann, de CEO van Bayer, steekt voorzichtig de hand uit. “We willen onze dialoog met de maatschappij verdiepen. We zullen luisteren naar onze critici en samenwerken waar mogelijk. Landbouw is te belangrijk om ideologische verschillen een rem op de vooruitgang te laten zetten.” Ondanks de tegenstand tegen gentechnologie zitten gewasbeschermingsbedrijven in de lift. Om de groeiende wereldbevolking van voldoende voedsel te voorzien is technologie nodig.

Dat Bayer er niet voor kiest om het fusiebedrijf BayerMonsanto te noemen, kan ook te maken hebben met de kritiek op de fusie zelf. Door de twee agro-reuzen te combineren, wordt de macht van de zaadleveranciers nog groter, en de diversiteit in beschikbare zaden nog kleiner. Het nieuwe fusiebedrijf wordt een gigant, die zijn greep op 's werelds voedselvoorziening nog zal verstrakken. Ook de Europese Commissie erkende die gevaren, en gaf alleen toestemming voor de fusie als Bayer akkoord ging met de verkoop van een deel van zijn CropScience-activiteiten. Een deel is al verkocht, voor een ander deel is er een akkoord. De koper is telkens BASF.

Die transacties zijn ook in ons land voelbaar. Ruim 400 werknemers van de landbouwpoot van Bayer in Gent stappen over naar BASF. Het gaat om het vermaarde onderzoekscentrum voor plantenbiotechnologie CropDesign. Zo’n veertigtal werknemers komen onder de Belgische koepel van BASF, die behalve de reusachtige Antwerpse chemiefabriek een landbouwafdeling in Gent heeft. Bovendien krijgt Bayer er door de overname van Monsanto een grote site in de Antwerpse haven met ruim 750 werknemers bij, een industriële terugkeer naar de Scheldestad.

Ook op wereldschaal zorgt de overname voor verschuivingen. In de S&P 500-index op Wall Street neemt Twitter de plaats van het overgenomen Monsanto in. De index herbergt de 500 grootste beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven en is samen met de sterindex Dow Jones Industrial Average en de technologie-index Nasdaq, een van de belangrijkste indices in de Verenigde Staten. In de S&P 100-index, wordt Monsanto vervangen door het aandeel van het streamingplatform Netflix.

Bron: Belga / De Standaard / De Tijd

Volg VILT ook via