nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

11.03.2019 Naar Nederland om bij te leren over andere kipconcepten

Uit onderzoek blijkt dat de consument bereid is een meerprijs te betalen voor een vleeskip die in optimale omstandigheden leeft en gezonder en smaakvoller vlees produceert. Zo’n lokaal gekweekte kip kan een plaats krijgen op de Vlaamse markt, naast de traditionele vleeskip en biokip. Inagro, ILVO, Universiteit Gent, Proefbedrijf Pluimveehouderij en de Landsbond tasten momenteel de mogelijkheden in Vlaanderen af in het project ‘De andere kip’. Dat doen ze in denktanks, samen met pluimveehouders en andere spelers in de keten. Donderdag verwelkomen ze geïnteresseerde pluimveehouders op een demonstratie-uitstap naar Nederland.

De ‘andere kip’ zou een nieuwe bedrijfsstrategie kunnen zijn voor Vlaamse pluimveehouders die zich willen onderscheiden van wat gangbaar is zonder over te schakelen op de biologische productiemethode. Sinds 1 januari 2018 slaan Inagro, ILVO, Universiteit Gent, Proefbedrijf Pluimveehouderij en de Landsbond de handen in elkaar om die alternatieve kip op de markt te brengen. Daarvoor verdiepen ze zich in verschillende facetten van de productieketen: de dierengezondheid, het management van het pluimveebedrijf, de vermarkting, de ketenontwikkeling en de bedrijfseconomie.

“In dit demonstratieproject gaan we voluit voor een bottom-upaanpak”, vertelt Evelien Lambrecht, adviseur business development bij Inagro. “We willen demonstreren hoe een alternatieve vleeskip vanuit een coöperatieve samenwerking in de Vlaamse markt gezet kan worden. Vertrekkende vanuit de producent ontwikkelen we een keten met meerwaarde voor alle partijen: producent, distributeur en retailer.” In overleg met de sector werden twee concrete kip-concepten uitgewerkt: één dat zich specifiek toelegt op smaak en dierenwelzijn en een tweede concept dat inspeelt op de impact van de kweek op het milieu. De projectpartners werken beide concepten momenteel uit op demoschaal. In het najaar kunnen pluimveehouders demonstraties bijwonen in de proefomgeving.

Om pluimveehouders nu al kennis te laten maken met de ‘andere kip’ organiseren de projectpartners op 14 maart een uitstap naar Nederland. Op het programma staan een bezoek aan twee alternatieve stallen in Nederland en een discussie over haalbare mogelijkheden voor de Vlaamse markt. Pluimveehouders die interesse hebben in (de resultaten van) het project of willen deelnemen aan een denktank of demomoment, kunnen contact opnemen met Evelien Lambrecht via .

Op de resultaten van de twee denktanks die al plaatsvonden, komen we later terug op VILT.be.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Inagro

Volg VILT ook via