nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.03.2020 Nachtelijke vrieskou doorn in het oog van fruitsector

De weersvoorspellingen voor deze week geven aan dat het gaat vriezen en dat is geen goed nieuws voor de fruittelers in ons land. “Door de uitzonderlijk zachte winter staan de fruitbomen nu al in bloei”, vertelt bioloog Ivan Janssens (Universiteit Antwerpen) aan Het Nieuwsblad. “Als het hard vriest en de bomen worden niet beschermd, dan gaat een deel van de oogst verloren.”
Het KMI kondigt deze week een stevige winterprik aan, met pieken tot -7 in de Ardennen. “Eén nacht stevig vriezen, met temperaturen tot -4 à -5 graden, heeft grote gevolgen voor onze fruit- en notenbomen”, zegt Janssens. “Door het zachte weer loopt de natuur enkele weken voor op schema: onze fruitbomen staan nu al volop in bloei. Maar die bloesems zijn kwetsbaar. Door het vriesweer worden ze aangetast en sterven ze af. Om de schade te herstellen, moeten de bomen al hun reserves aanspreken, en het zal dus veel langer duren voordat de fruitbomen weer bloeien. Het logische gevolg daarvan is een kortere bloeiperiode en een veel kleinere fruitproductie.”
 
De Vlaamse fruitboeren voelen de bui al hangen en bereiden zich goed voor. “Een appel- of perenboer heeft eigenlijk maar één kans op een goede oogst”, zegt Vanessa Saenen, woordvoerster van Boerenbond. “Ze weten dat het 's nachts nog maanden kan vriezen.” Daarom worden de weersverwachtingen op de voet gevolgd. Zo installeren velen een vorstalarm, dat waarschuwt wanneer de temperatuur in de boomgaard onder het vriespunt duikt.
 
Daarnaast nemen veel fruittelers ook arbeidsintensieve maatregelen. Zo ontsteken ze ’s nachts kaarsen, vuurkorven of warmtekanonnen tussen de bomen zodat die niet kunnen bevriezen. Een andere methode is om de bloesems te besprenkelen met water. Dat water bevriest rond de bloesem, maar beschermt die tegelijk door de vrijgekomen stollingswarmte. Deze maatregelen kosten veel tijd en geld, maar de omstandigheden laten de fruitboeren weinig andere keuze. “Als je oogst ­kapot gaat, is je hele jaar naar de knoppen”, zegt Saenen.

Bron: Het Nieuwsblad

Volg VILT ook via