nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

19.04.2016 Nachtvorst bezorgt fruittelers slapeloze nachten

De fruittelers in ons land beleven bange nachten. Door de voorspelde nachtvorst is het alle hens aan dek om de fruitbomen die in bloei staan te beschermen tegen de koude. Het Proefcentrum Fruitteelt raadt de telers aan om aandachtig de weersvoorspellingen op te volgen. “Het zijn vooral de lager gelegen percelen die het ergst onder de nachtvorst lijden”, zegt Dany Bylemans, algemeen directeur van pcfruit in Het Nieuwsblad. Na een eerste nacht met vorst werd al lichte schade gemeld aan fruitbomen in Alken. “Het is nog geen catastrofe, maar het is wel opletten geblazen”, aldus Bylemans.

Van zondag op maandag ging de temperatuur voor het eerst sinds de fruitbomen in bloei staan ’s nachts onder het vriespunt. Heel wat fruittelers haalden daarom de grote middelen boven om hun bomen te beschermen. Bij Wim Stassart uit Duras, een deelgemeente van Sint-Truiden, stonden de Frostbuster en de parafinepotten klaar. “Ik heb hier zes hectare sambakersen staan, de vroegste kersenvariëteit. Toen ik zondagnacht op mijn plantage arriveerde, schommelde de temperatuur rond de -1,8 graden, terwijl die normaal niet onder de -1,5 graden mag gaan”, vertelt Stassart.

Hij ging meteen aan de slag met zijn Frostbuster, een soort kleine tractor met een hete luchtkanon op. Daarmee kan hij de temperatuur een paar graden laten stijgen, maar het is een zeer arbeidsintensief werk. “Om de tien minuten moet je op dezelfde plaats passeren om de temperatuur stabiel te houden”, aldus de kersenteler. Volgens Stassart is zo’n Frostbuster een hele investering van om en bij de 19.000 euro. “Genoeg geld, maar als je er een oogst mee kan redden, is het een goede investering”, klinkt het.

Ook bij pcfruit was het van zondag op maandag alle hens aan dek om de percelen van het proefcentrum te beschermen tegen de vorst. De Frostbuster werd er eveneens buiten gehaald. Hoewel de fruitplantages in Haspengouw de eerste nacht met vorst goed lijken te hebben verteerd, bereikten er toch een aantal meldingen van lichte schade het pcfruit. “In Alken heeft de nachtvorst wel toegeslagen. Het is nog geen catastrofe, maar opletten is wel aan de orde”, aldus Dany Bylemans.

In de nacht van dinsdag op woensdag en van zaterdag op zondag zullen de fruittelers opnieuw heel alert moeten zijn, want dan wordt er opnieuw nachtvorst voorspeld.

Bron: Het Nieuwsblad

Volg VILT ook via