nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

17.05.2016 Natuurbeweging overdondert Commissie op sociale media

Maandagmiddag hebben meer dan honderd Europese natuurorganisaties een virtuele boodschap naar de Europese Commissie verstuurd om hen te overtuigen de vogel- en habitatrichtlijnen te behouden. Zij vrezen dat een evaluatie van de richtlijnen leidt tot het uithollen van de belangrijke natuurwetten. De ‘thunderclap’, een sociale mediabericht dat de natuurorganisaties namens alle natuurliefhebbers op hetzelfde moment uitsturen richting Eurocommissarissen Karmenu Vella (Milieu), Frans Timmermans (Regelgeving) en hun collega-commissarissen, is het slotstuk van de campagne ‘Nature Alert’.

"Sinds begin 2015 bekijkt de Europese Commissie samen met de lidstaten of de vogel- en habitatrichtlijnen nog doen wat ze moeten doen", zeggen de initiatiefnemers. "Dit heet een 'fitness check', en het is een normale procedure die elke Europese richtlijn ooit eens ondergaat, en die bureaucratie of een betuttelend en kosteninefficiënt Europa moet tegengaan. Maar al snel bleek dat er plannen waren om de richtlijnen uit te hollen. Al wordt dat nooit met veel woorden gezegd. Men heeft het over 'moderniseren' of 'cutting green tape', omdat de richtlijnen economische ontwikkeling in de weg zouden staan."

De natuurorganisaties van Europa, waaronder Natuurpunt, Natagora, WWF, EEB en BirdLife, gebruikten de sociale media om een signaal te sturen naar commissaris Vella en Timmermans. De boodschap was dat de natuurrichtlijnen niet uitgehold mogen worden, maar eerder beter en sneller uitgevoerd moeten worden. "Het aanpassen van de richtlijnen zou voor grote problemen zorgen", klinkt het. Zo duurt het volgens hen minstens vijf jaar om de discussies rond de aanpassingen te voeren en om te zetten in nationale rechtspraak. Ook vrezen ze dat de rechtszekerheid in gevaar komt, aangezien tal van grote projecten gebaseerd zijn op de huidige richtlijnen, zoals de uitbreiding van de Antwerpse haven of het Sigmaplan dat Vlaanderen tegen overstromingen moet beschermen. Tot slot vrezen ze een vertraging in het behalen van de biodiversiteitsdoelen.

Sinds begin 2015 voeren meer dan honderd natuurorganisaties in Europa samen campagne onder de noemer ‘Nature Alert’. Ze spreken zelf van een gigantisch succes omdat 520.000 Europeanen hun steun voor de campagne en de Europese natuurwetten betuigden. De actie miste naar verluidt haar doel niet. A In december 2015 deden de Europese natuurministers een positieve uitspraak ten voordele van de richtlijnen, en begin dit jaar stemde ook het Europese Parlement massaal voor de resolutie. Eén van de komende weken maakt de Europese Commissie de conclusies van de fitness check bekend.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: Dirk Van Troy

Volg VILT ook via