nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.04.2019 Natuurpunt krijgt 2,5 miljoen extra voor aankoop natuur

Vlaams minister voor Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van Den Heuvel (CD&V) heeft 2,5 miljoen extra budget vrijgemaakt voor de aankoop van natuurgebieden. Natuurpunt kan hierdoor zo'n 150 hectare natuur aankopen. Bijkomend wordt zo'n 11 vierkante kilometer natuur erkend als natuurgebied, waardoor subsidies kunnen worden aangevraagd voor het beheer en het onderhoud. Daarnaast laat de minister weten dat hij nog deze legislatuur 1.100 hectare versneld wil erkennen als natuurreservaat.

"We hebben 2,5 miljoen vrijgemaakt bovenop de jaarlijkse middelen van zes miljoen euro voor de aankoop van natuurgebieden", zegt Van Den Heuvel. "Natuur is belangrijk voor de biodiversiteit maar ook voor de gezondheid van mensen: water trekt aan en groen geeft rust. Met deze extra injectie kan Natuurpunt zo'n bijkomende 150 hectare aankopen." Het gaat om gebieden waar volgens de minister telkens grote kansen liggen voor de natuur: het Breeven in Geel-Ten Aard (65 ha), het Turnhouts Vennengebied (6ha), de Schijnvallei in Wijnegem (14 ha), Altenbroek in Voeren (40 ha), het Kluizenbos in Aalst en Affligem (21 ha), het Hagelands Bos in Rillaar (5 ha) en de Uitkerkse Polder in Blankenberge (21 ha).

Nog voor het einde van de legislatuur wil de minister bijkomend 1.100 hectare natuur erkennen als officieel natuurreservaat. "Door die erkenning is Natuurpunt voor 27 jaar verzekerd van middelen om de gebieden te beheren en onderhouden en er pareltjes van te maken. Ook het openstellen van de natuur is daarbij belangrijk", zegt Van den Heuvel die het goede nieuws voor Natuurpunt aankondigde in de Dijlevallei in Mechelen, waar hij enkele gallowayrunderen hielp uit te zetten. Die dieren, die eigendom zijn van Natuurpunt, worden ingezet als natuurlijke begrazers van het terrein.

Natuurpunt is zeer tevreden met de bijkomende middelen. "We hebben wat achterstand te overbruggen als het gaat over natuurbeheer", zegt Lieven De Schamphelaere, voorzitter van Natuurpunt. "Natuurpunt ondersteunt mensen om lokaal stukjes natuur veilig te stellen, het is fijn dat we die kleine stukjes bij elkaar kunnen voegen en zo grotere gebieden kunnen creëren waardoor de natuur leefbaar wordt voor mens en dier, kijk maar naar de terugkeer van de ooievaars en de otters in deze streek."

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Beeld: Natuurpunt

Volg VILT ook via