nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.12.2017 Natuurpunt scherp over Codextrein in Knack

Natuurpunt veroordeelt sterk de goedkeuring van de Codextrein in het Vlaams Parlement eind vorige maand. Volgens de organisatie gaat die beslissing in tegen het doel van de betonstop, doordat het bouwen in landschappelijk waardevol gebied gemakkelijker maakt. “Dit is net het tegenovergestelde van wat we zouden moeten doen. Vooral op het platteland valt er immers nog veel open ruimte te redden. Het resultaat van deze Codextrein zal zijn: nog meer verrommeling op het platteland, nog minder open ruimte”, klinkt het in een opiniestuk van Frederik Mollen in Knack.

De zogenaamde Codextrein vormt de juridische grondslag voor wat later het nieuwe Beleidsplan Ruimte Vlaanderen moet worden. Eind vorige maand werd het ontwerp van decreet in het parlement goedgekeurd. Het voorziet in een reeks maatregelen die volgens de regering en het parlement op termijn de betonstop mogelijk maken. Maar Natuurpunt betwist dit laatste, in een opiniestuk dat verspreid werd via Knack en de eigen e-nieuwsbrief Beleid.flits. 

“Met de betonstop tegen 2040 heeft de Vlaamse regering een duidelijke horizon vastgelegd om netto geen bijkomende verstening toe te staan. Maar de weg van droom naar daad is een stuk langer geworden. Het Vlaams Parlement versoepelt namelijk de regels om nieuwe gebouwen toe te laten in landschappelijk waardevol gebied”, schrijft Mollen. De voorbije jaren werden volgens hem veel bouwaanvragen in agrarisch gebied vergund en grote stallen, loodsen en serres gebouwd. “Als er dan discussie ontstond of een nieuwe aanvraag de schoonheid van het landschap schaadt of niet, dan kozen rechtbanken doorgaans voor het landschap, dat bij wet beschermd is.”

Maar die bescherming is volgens Natuurpunt nu aangetast. “De nieuwe spelregels zorgen ervoor dat de rechter meer zal toelaten en dat gemeentes meer vergunningen zullen verlenen. Het zal, met andere woorden, makkelijker worden om te bouwen in landschappelijk waardevol landbouwgebied. Vroeger kon dat enkel in zeer uitzonderlijke gevallen, voortaan zal een groenscherm als schaamlapje volstaan. Resultaat: nog meer verrommeling op het platteland, nog minder open ruimte”, klinkt het.

Door de Codextrein goed te keuren, is het parlement volgens Mollen gebuisd op “de eerste test” na het Witboek Ruimte Vlaanderen. “Een betonstop beloven is één ding, ernaar handelen is nog iets anders. Iedere dag verliezen we in Vlaanderen zes hectare open ruimte. Om die kwalijke trend te keren zijn er nieuwe recepten nodig. Het versoepelen van bouwregels in landschappelijk waardevol agrarisch gebied is exact het tegenovergestelde van wat we zouden moeten doen. Vooral op het platteland valt er nochtans nog veel open ruimte te redden met zuinig ruimtegebruik.”

Meer info: lees het opiniestuk in Knack

Bron: Knack / Beleid.flits

Beeld: Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren

Volg VILT ook via