Nederlands boerenprotest breidt uit en wordt grimmiger

Na een grootschalige protestactie in Den Haag twee weken geleden zetten Nederlandse boeren ook deze week hun protest verder tegen de nieuwe stikstofmaatregelen van de regering en het negatieve beeld dat er volgens hen over boeren wordt gecreëerd. Een hele week lang zijn er verspreid over het hele land acties gepland. Maandag verliep het protest vooral in Groningen bijzonder grimmig. De grootste actie is voorzien voor woensdag, wanneer de boeren met tractoren opnieuw naar Den Haag rijden.
15 oktober 2019  – Laatste update 14 september 2020 14:52
Lees meer over:

Na een grootschalige protestactie in Den Haag twee weken geleden zetten Nederlandse boeren ook deze week hun protest verder tegen de nieuwe stikstofmaatregelen van de regering en het negatieve beeld dat er volgens hen over boeren wordt gecreëerd. Een hele week lang zijn er verspreid over het hele land acties gepland. Maandag verliep het protest vooral in Groningen bijzonder grimmig. De grootste actie is voorzien voor woensdag, wanneer de boeren met tractoren opnieuw naar Den Haag rijden.

Rechtsonzekerheid als gevolg van de nieuwe stikstofmaatregelen was de grootste drijfveer voor het massale boerenprotest bij onze noorderburen. Eerst werden de melkveehouders onaangenaam verrast door de invoering van fosfaatrechten, maar nu lijken alle veehouders mee te gaan delen in een falend stikstofbeleid. Zo willen een aantal politieke partijen, zoals D66 en Groen, dat er gesnoeid wordt in de veestapel om de stikstofbelasting op natuur te verkleinen. “Twee jaar geleden beloofde Nederlands minister van Landbouw Carola Schouten bij haar aantreden duidelijkheid, maar de onduidelijkheid was nog nooit zo groot als nu”, klinkt het.

Een tweede reden waarom de Nederlandse landbouwers zo boos zijn, is het gebrek aan maatschappelijke waardering dat de sector te beurt valt. “De afgelopen jaren hebben politici, media en activisten een negatief beeld over boeren geschetst. Maar zijn geen dierenmishandelaars en milieuvervuilers, wij hebben een hart voor ons bedrijf”, reageren de boeren. Sinds de opkomst van de Partij voor de Dieren ervaren Nederlandse boeren steeds meer weerstand tegen het houden van dieren.

Intussen hebben een aantal Nederlandse provincies onder druk van het protest de stikstofmaatregelen ingetrokken of opgeschort. In Groningen gebeurde dat nog niet en daar verliep het protest dan ook behoorlijk grimmig. Landbouwers probeerden er met harde hand het provinciehuis binnen te dringen. Sommige protesterende boeren geraakten slaags met de politie en er werd stro geblazen in de straten van Groningen. Nederlandse landbouworganisaties hebben het geweld intussen veroordeeld. Elders verliep het protest wel rustiger.

Woensdag is er opnieuw een grootschalige actie voorzien. Die start bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vanwege onvrede over de stikstofberekeningen van het instituut. Uit deze data blijkt dat de landbouw verantwoordelijk is voor 46 procent van de stikstofneerslag in Nederland. De landbouwers betwisten die conclusie. “De Rijksdienst heeft ons met schimmige methodes en uitkomsten als de grote vervuiler aangewezen”, klinkt het. Minister Schouten heeft eerder gezegd dat de rekenmethode van het RIVM klopt, maar dat de methode om de stikstofuitstoot te berekenen wel wat verfijnder kan.

Na het bezoek aan het Rijksinstituut zullen de landbouwers met hun tractoren verder rijden richting Den Haag. De boodschap die ze daar willen overbrengen, klinkt als volgt: “Eerst onafhankelijke metingen en pas daarna maatregelen. Geen eliminatie van boerenbedrijven, geen inbreuk op grondrechten.” Aangezien er donderdag opnieuw acties in Den Haag op het programma staan, zouden de landbouwers wel eens kunnen overnachten in de stad. ’s Morgens wordt een boer-burger ontbijt aangeboden aan de bewoners van Den Haag “om het ongemak dat de demonstraties ongetwijfeld hebben opgeleverd, te verzachten”. Vervolgens rijden de tractoren langs overheidsinstanties in Den Haag om daar oud papier te bezorgen. “Hiermee willen de nutteloze papieren rompslomp aanklagen die deze instanties onze bezorgen.”

Het kabinet van minister Schouten maakte eerder deze maand al bekend dat het honderden miljoenen euro’s zou uittrekken om de stikstofcrisis aan te pakken. Het geld is onder meer bedoeld voor natuurherstel, voor het uitkopen van boeren die willen stoppen met hun bedrijf en om de bouw aan de gang te houden. Maar volgens de organisatie van de protestacties laat minister Schouten met de plannen juist haar minachting blijken voor de Nederlandse boeren: "De grootste vervuilers worden gespaard, de boer en de leefbaarheid op het platteland worden opgeofferd."

Meer informatie: In een filmpje legt de Nederlandse omroep NOS uit waarom Nederland in de ban is van de stikstofuitstoot

Bron: NOS/VRT Nws/Algemeen Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek