nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

22.08.2019 Nederlands vlees onterecht als bio verkocht in België

Tussen 2015 en 2018 is er in België vlees ten onrechte als bio verkocht. Dat schrijft La Dernière Heure woensdag op basis van informatie van het Nederlandse controle-orgaan Skal Biocontrole en de Nederlandse voedselveiligheidsdienst. Het vlees waarmee werd gefraudeerd was afkomstig van een vleesverwerker uit het Nederlandse Noord-Brabant en het zou het bedrijf honderdduizenden euro’s opgeleverd hebben. Het vlees ging naar de Duitse, maar ook naar de Belgische markt.

In 2015 kwamen de eerste signalen binnen dat er sprake was van mistoestanden bij de betrokken vleesverwerker. Het zou gaan om producten als rundergehakt en varkensworsten. Hoeveel vlees onterecht als bio werd verkocht, kan niet precies worden vastgesteld, maar het financiële voordeel voor het bedrijf is aanzienlijk, zo staat te lezen in de onderzoeksrapporten. Na de vaststelling werd de biologische erkenning van het bedrijf wel ingetrokken, maar een poging om de vleesverwerker een boete op te leggen, liep op een sisser af omdat het bedrijf intussen failliet ging. Ook tot een gerechtelijke vervolging kwam het niet omwille van “een tekort aan mankracht en middelen”, zo laat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit weten.

In ons land gebeurt de controle op het bio-label onder meer door Certisys. Dat voert ook controle uit op vlees dat in bulk ons land binnenkomt, maar bij voorverpakte producten is dat niet het geval. Daarvoor gebeurt de controle in het land van herkomst. Volgens Certisys was dat ook bij deze loten zo goed als zeker het geval. Ook Waals minister van Landbouw René Collin zegt dat de controle in Nederland had moeten gebeuren. "Wij hebben de fraude via de pers vernomen", zegt een woordvoerder. "We betreuren dat enkelingen de sector in diskrediet brengen voor persoonlijk gewin."

Bron: Belga / RTL

Volg VILT ook via