nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

03.01.2019 Nederlandse bedrijven nog steeds op slot door fipronil

In Nederland hebben tientallen pluimveebedrijven nog steeds te maken met een (gedeeltelijke) blokkade in verband met een fipronilbesmetting. Dat blijkt uit een brief van Nederlands minister van Landbouw en Voedselkwaliteit Carola Schouten over de afwikkeling van de fipronilaffaire. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit – de tegenhanger van ons Voedselagentschap – heeft ondertussen maatregelen genomen om te zorgen dat vergelijkbare signalen als de eerste meldingen over fipronil in de toekomst sneller bij de specialisten terechtkomen, waardoor die ook eerder beoordeeld en afgehandeld kunnen worden.

Honderden pluimveebedrijven, in Nederland maar ook in België, moesten in de zomer van 2017 tijdelijk op slot nadat het bestrijdingsmiddel fipronil was aangetroffen in eieren. Het gif was daar terechtgekomen doordat het bedrijf Chickenfriend het had gebruikt om bloedluizen bij kippen tegen te gaan. Op heel wat leghennenbedrijf in Nederland en België moesten eieren geruimd worden en werden stallen grondig gereinigd waardoor de schade in de miljoenen liep.

In totaal werden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 363 bedrijven met 808 stallen geblokkeerd. Daarvan waren vlak voor Kerstmis nog steeds acht bedrijven volledig geblokkeerd, 29 bedrijven waren nog gedeeltelijk geblokkeerd. “Van de 808 stallen zijn 19 stallen nog volledig geblokkeerd en 45 gedeeltelijk”, aldus Nederlands minister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer. In ons land werden 86 bedrijven preventief geblokkeerd. In oktober 2017 lagen nog elf bedrijven geheel of gedeeltelijk stil.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft ondertussen zijn signalisatieprocedures aangescherpt. Zo kan relevante informatie eerder gedeeld worden, ook met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven. Tegelijk is de samenwerking tussen de opsporingstak van de NVWA met de toezichthouders verbeterd. “Als er incidenten zijn, kunnen we informatie over individuele bedrijven delen met brancheorganisaties zodat deze een rol kunnen spelen bij het treffen van maatregelen, zoals het terughalen van producten”, klinkt het bij de NVWA.

Bron: |

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via