nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

19.09.2019 Nederlandse frietfabrikant bouwt in Poperinge

De Nederlandse aardappelverwerker Aviko gaat een nieuwe fabriek voor diepgevroren frieten en aardappelvlokken bouwen in Poperinge. Eens de productiesite op volle toeren draait, zal ze 110 nieuwe jobs opleveren, zo maakte het bedrijf zelf bekend. Naar verwachting zal de productie in september 2021 kunnen starten. De wereldwijde markt voor diepgevroren aardappelproducten blijft naar verluidt groeien met zo'n 4 procent per jaar.

Aviko heeft al een fabriek in de Poperingse deelgemeente Proven. Daar maken zowat 275 werknemers diepgevroren frieten en aardappelspecialiteiten. Die vestiging zal zich voortaan volledig toeleggen op de productie van aardappelspecialiteiten, terwijl de productie van diepvriesfrieten samen met 45 personeelsleden zal verhuizen naar de nieuwe fabriek. Eens die op volle kracht draait, zullen er zowat 155 personeelsleden aan de slag zijn.

Volgens de CEO van de Aviko Groep, Ton Christiaanse, kwam Poperinge als meest geschikte locatie uit de bus "na zorgvuldige evaluatie van de mogelijkheden op het gebied van teelt, logistiek en de markt". De nieuwe fabriek kan tot 175.000 ton diepvriesfrieten en 11.000 ton aardappelvlokken per jaar maken. De producten die er van de band rollen, zijn bedoeld voor de West-Europese, Aziatische en Zuid-Amerikaanse markten.

Aviko verkoopt zijn producten in 110 landen en heeft naast België ook productiesites in Nederland, Zweden, Polen, Duitsland en China. Het bedrijf behoort naar eigen zeggen tot de grootste vier aardappelverwerkers ter wereld. De capaciteitsuitbreiding is nodig om "optimaal te profiteren van de snel groeiende markten" en om "onze ambitieuze groeidoelstellingen te realiseren", zegt Christiaanse. Voor de nieuwe vestiging in Poperinge heeft Aviko overigens oog voor duurzaamheid. Zo komen er onder meer zonnepanelen op het dak en worden reststromen en afvalwater hergebruikt.

De frietfabrikant behoort tot de voedingsgroep Royal Cosun, een coöperatie waar Nederlandse akkerbouwers aan het stuur zitten. De jaaromzet van ruim 2 miljard euro komt onder meer van Suiker Unie dat elk jaar zes miljoen ton suikerbieten verwerkt in twee suikerfabrieken. Twee andere bedrijven die deel uitmaken van dezelfde moedergroep zijn inulineproducent Sensus en Cosun Biobased Products dat speciale ingrediënten voor non-foodtoepassingen op de markt brengt.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via