nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

03.06.2019 Nederlandse hamsters versterken populatie in Tongeren

Omdat het niet zo goed gaat met de wilde hamsters in Vlaanderen, worden er binnenkort gekweekte exemplaren uitgezet in Tongeren. Dat is de enige plaats waar ze nog voorkomen. De operatie wordt al jaren voorbereid want eerst moest het leefgebied voor de zogenaamde ‘korenwolf’ verbeterd worden. “We hebben daar samen met de Vlaamse Landmaatschappij afspraken over gemaakt met landbouwers, want de wilde hamsters maken hun burchten graag in graanvelden”, zegt Inge Nevelsteen van Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren aan Radio 2 Limburg. De minimumdrempel van 50 hectare hamstervriendelijk gebied is intussen bereikt.

De wilde hamsters die in Tongeren uitgezet worden, komen uit de Gaia Zoo in Nederland. Afgelopen winter werden nog een tiental burchten van wilde hamsters teruggevonden in deelgemeente Widooie. Toch is het nodig om er gekweekte hamsters uit te zetten, benadrukt Inge Nevelsteen van het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren. Zij coördineert het hamsterproject. “Als we de soort hier willen behouden, dan moeten we er bij uitzetten. Zakt het aantal dieren onder een kritische drempel, dan krijg je te veel inteelt. En dan redt de soort het niet."

In Nederland is de wilde hamster ook nog altijd een bedreigde soort. "Daar zijn de afgelopen tien jaar ook al wilde hamsters uitgezet in de natuur en met wisselend succes", legt Bart Tessens van het Agentschap voor Natuur en Bos uit. "We kijken ook naar de genetische eigenschappen van de hamsters. De dieren die nu in Tongeren uitgezet worden, horen hier ook echt thuis. Maar het blijft afwachten en waarschijnlijk zullen we enkele jaren na elkaar hamsters moeten uitzetten."

Voor het reddingsplan van de wilde hamster reserveerde voormalig minister van Natuur Joke Schauvliege zo’n 800.000 euro. Sedert 2017 kunnen landbouwers bij de Vlaamse Landmaatschappij intekenen op een beheerovereenkomst die hen vergoed wanneer ze dekking en voedsel voorzien voor de diertjes. Dat kan op twee manieren: door de aanleg en het onderhoud van een minstens vijf meter brede luzernestrook op een akker en door in de zomer een hamstervriendelijke nateelt te zaaien. Een mengsel van Japanse haver met witte klaver, voederwikke of zonnebloemen is daarvoor geschikt. Beide maatregelen worden alleen toegepast in de regio waar nog hamsters voorkomen.

Bron: VRT NWS / eigen verslaggeving

Beeld: Rollin Verlinde i.o.v. RL Haspengouw&Voeren

Volg VILT ook via