nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

10.10.2019 Nederlandse pluimveesector in beroep in fipronilzaak

De Nederlandse pluimveesector spant een hoger beroep aan in de rechtszaak over de fipronilcrisis, dat melden landbouworganisatie LTO en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders. “We vinden dat de toezichthouder NVWA (de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) onrechtmatig heeft gehandeld door maandenlang te zwijgen over het illegale gebruik van fipronil”, klinkt het. “De sector kon zich hierdoor niet weren tegen de fraude van het bedrijf Chickfriend, dat door veel boeren werd ingehuurd.”

De fipronil-crisis van 2017 bracht de pluimveehouderij voor miljoenen schade toe. Het was een geval van economische fraude met gevolgen die niet zozeer de voedselveiligheid bedreigden – je zou onnoemelijk veel eieren per dag moeten eten voor een negatief gezondheidseffect –, maar wel het voortbestaan van leghennenbedrijven. Tientallen producenten in eigen land en meer dan 350 bedrijven in Nederland werden geblokkeerd nadat in eieren het insecticide fipronil was aangetroffen

De oorzaak lag bij een nieuw middel van de Nederlandse firma Chickfriend om bloedluis bij pluimvee te bestrijden. Toeleverancier was de firma Poultry Vision uit Ravels, die het in Roemenië had aangekocht. De betrokkenen zouden geweten hebben dat het middel fipronil bevatte en hadden informatiefiches en etiketten vervalst om klanten te misleiden.

In Nederland gaat de pluimveesector nu in hoger beroep in de fipronilzaak. De eerste aanleg van de rechtszaak draaide om de vraag of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) – vergelijkbaar met het Federaal Voedselagentschap in België - rechtmatig handelde door niet in actie te komen terwijl ze al in november 2016 wist van de fraude met fipronil door Chickfriend. “Chickfriend mengde fipronil illegaal door een schoonmaakmiddel heen, zonder dat de getroffen pluimveehouders daarvan op de hoogte waren”, klinkt het bij de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders.

De rechtbank oordeelde in juli 2019 dat de NVWA geen waarschuwingsplicht had, en dat het niet onrechtmatig was dat de NVWA Chickfriend zonder de sector te waarschuwen hun gang liet gaan tot zo’n driekwart jaar na de eerste signalen. “Die uitspraak was een harde dreun voor de boeren,” aldus Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders. “We hoopten op de erkenning dat er juridisch verwijtbare fouten zijn gemaakt. Die kwam niet, daarom gaan we in hoger beroep, we willen een beter functionerende toezichthouder.”

Het hoger beroep is aangespannen door 111 pluimveehouders en de vakgroep Pluimveehouderij van LTO Nederland/NOP, ondersteund door de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders. De partijen zijn het niet eens met de eerste uitspraak van de rechtbank, en hebben grote vraagtekens bij delen van de onderbouwing daarvan. “Hoewel de lat voor onrechtmatig handelen door de Staat hoog ligt zijn we van mening dat die grens in deze zaak ver is overschreden”, klinkt het nog.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Volg VILT ook via