nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.02.2018 Nederlandse zadenbedrijven mikken op Afrika

Nederlandse zaadveredelingsbedrijven zijn grote spelers op de groentezadenmarkt. De totale export ervan is de afgelopen jaren gestaag toegenomen. Was de Nederlandse exportopbrengst van groentezaden in 2012 nog minder dan 1 miljard euro, in 2016 werd voor 1,3 miljard euro in het buitenland verkocht. De markt is voor ongeveer 40 procent in handen van Nederlandse bedrijven. De laatste jaren richten de zaadbedrijven hun pijlen steeds nadrukkelijker op Afrika. 

De Nederlandse zadenveredelaars zijn wereldspelers, zo bleek ook uit een geVILT-reportage die we eerder publiceerden. Ze exporteren wereldwijd, maar hopen nu om ook in Afrika hun invloedssfeer uit te breiden. Vele Nederlandse zaadbedrijven betraden de Afrikaanse markt oorspronkelijk door bestaande rassen uit te testen in de Afrikaanse grond. East-West Seed levert al jaren zaden aan Afrikaanse boeren die aanvankelijk voor de Aziatische markt werden ontwikkeld.

Bejo Zaden werkt sinds vijf jaar dan weer aan specifieke rassen voor de West-Afrikaanse markt. In 2019 hoopt het bedrijf in Senegal ook een veredelingsstation in gebruik te nemen. Rijk Zwaan is in Oost-Afrika actief. Het bedrijf nam tien jaar geleden een eigen veredelingsstation in gebruik in Tanzania. Daar wordt door 90 mensen gewerkt aan de ontwikkeling van rassen die geschikt zijn voor de lokale markt. Vorig jaar zijn daarmee de eerste successen geboekt.

De bedrijven investeren niet alleen in de ontwikkeling en verkoop van hoogwaardige zaden voor de Afrikaanse markt. Begeleiding van boeren blijkt essentieel. Zo participeert Rijk Zwaan in Tanzania in een tuinbouwschool en in het project Vegetable for All, waarbij ook de Rabobank en Wageningen Universiteit zijn betrokken. In 4,5 jaar worden 4.000 boeren getraind in het effectief verbouwen en oogsten van gewassen. Ook Bejo zet in op begeleiding en investeert in demonstraties op de eigen proefvelden. 

Bron: Agriholland / Volkskrant

Volg VILT ook via