nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.10.2019 NEPG raamt aardappeloogst op kleine 27 miljoen ton

De North-western European Potato Growers (NEPG) hebben hun oogstraming van 2019 gepubliceerd. “We schatten de aardappeloogst van 2019 op ongeveer 26,9 miljoen ton”, klinkt het. “Dat is tien procent meer dan vorig seizoen en 1,8 procent meer dan het vijfjaarlijks gemiddelde.” De NEPG wijt de stijging aan het toegenomen areaal consumptieaardappelen. “De prognose is beter dan vorig jaar, maar nog niet zo goed als 2017 of het topjaar 2014.”

De North-western European Potato Growers (NEPG) is de federatie van aardappeltelers in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. “De oogst van dit jaar is later dan normaal”, meldt de NEPG. “In september was het te droog en draaiden de irrigatiesystemen overuren, maar in oktober was het dan weer te nat om te oogsten. Vooral in België en Nederland moest nog meer dan de helft van de aardappelen het voorbije weekend van het veld gehaald worden.” Volgens de NEPG is de kwaliteit van de aardappels prima, maar zal vooral de opslag van de aardappelen extra aandacht vereisen. “Omdat het zo nat was tijdens de oogst zal een goede ventilatie onontbeerlijk zijn om de aardappelen goed te kunnen bewaren.”

De NEPG schat de totale gemiddelde opbrengsten in de vijf Noord-Europese lidstaten dit jaar op 43,9 ton per hectare. “Dat is 6,8 procent lager dan het vijfjaarlijks gemiddelde, maar nog altijd drie ton per hectare meer dan vorig jaar.” De definitieve cijfers worden eind november verwacht. Verder waarschuwt de NEPG voor stijgende productiekosten door hogere irrigatie- en opslagkosten. De telersorganisatie adviseert ook om het aardappelareaal niet meer te doen toenemen. “Een normale oogst van het bestaande areaal zou de markt uit evenwicht brengen”, aldus de secretaris van de NEPG.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via