nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

07.03.2019 Ngo vecht tegen landroof door palmoliebedrijf

Het ontwikkelingsnetwerk FIAN Belgium hekelt in een nieuw rapport landroof en mensenrechtenschendingen in Sierra Leone door het Luxemburgse palmoliebedrijf SOCFIN, van de Belgische zakenman Hubert Fabri. De ngo zegt dat België de mensenrechten moet beschermen en de activiteiten van haar ondernemingen reguleren, "zelfs wanneer ze buiten haar grenzen actief zijn". FIAN stelt dat SOCFIN sinds 2011 meer dan 18.000 hectare grond verwierf voor een industriële palmolieplantage in het zuidelijke district Pujehun. "Sindsdien woedt er een landconflict tussen SOCFIN, lokale autoriteiten en de gemeenschappen", aldus de ngo.

Het rapport 'Landroof voor palmolie in Sierra Leone' laat volgens de ngo "zien hoe SOCFIN, met de hulp van nationale en lokale elites, het land van de gemeenschappen heeft overgenomen, met ernstige gevolgen voor hun fundamentele rechten". "De komst van SOCFIN had een negatieve impact op het recht op land, voedsel, water en een gezonde leefomgeving, de rechten van werknemers, vrouwenrechten, de rechten van ouderen en het recht op onderwijs", aldus de ngo.

FIAN wijst op een incident in januari, toen een manifestatie escaleerde en schermutselingen ontstonden tussen leden van de gemeenschap en de veiligheidsdiensten die de eigendommen van het bedrijf beschermden. Daarbij vielen twee doden. "Kort nadien werden, met logistieke steun van SOCFIN, politie- en militaire invallen uitgevoerd in de omliggende dorpen. Mensen werden geslagen, huizen vernield en eigendommen geplunderd", klinkt het. Volgens de ngo past dat in een "lange reeks van willekeurige arrestaties en intimidatie van lokale landrechtenactivisten".

De ondertekende organisaties van het rapport, naast FIAN ook SOS Faim, Entraide et Fraternité en AEFJN (Africa Europe Faith and Justice Network), roepen de Belgische autoriteiten op om maatregelen te nemen om de mensenrechtenverdedigers in het land te beschermen. Ook moet België samenwerken met de autoriteiten om inbreuken op de mensenrechten aan te pakken en een oplossing te vinden voor het landconflict. Het rapport is gebaseerd op drie onderzoeksmissies van de ngo in 2012, 2016 en 2018, in samenwerking met plaatselijke en nationale organisaties.

Woensdag schreef het Franstalige onderzoekstijdschrift Médor dat de Belgische bank ING tijdelijk de kredieten aan de groep SOCFIN stopzet. Eind vorig jaar nog protesteerden verschillende ngo's bij ING tegen de financiering. In 2016 richtte Luc Boedt, voorzitter van de beheerraad van SOCFIN, zich tot VILT om de beschuldigingen van landroof te weerleggen. "In veel gevallen kopen we oude staatsbedrijven op die we moderniseren en in andere gevallen staat het elke boer vrij al dan niet mee te werken met ons", klonk het toen.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: FIAN

Volg VILT ook via