nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

30.03.2017 Ngo's hekelen megafusies in agrarische toelevering

Friends of the Earth Europe spreekt zich samen met 200 andere ngo's in een open brief aan Europees commissaris Margrethe Vestager uit tegen de megafusies die zich vandaag voordoen bij agrarische toeleveringsbedrijven. “De nakende fusies van Dow Chemical met DuPont, van Monsanto met Bayer en van Syngenta met ChemChina zullen leiden tot een onaanvaardbaar monopolie van drie bedrijven die 70 procent van de gewasbeschermingsmiddelen en meer dan 60 procent van de commerciële zaden onder controle hebben”, klinkt het.

De 200 ngo’s die onder meer de belangen van landbouwers, bijenhouders, religieuze groeperingen, derdewereldlanden en milieugroeperingen verdedigen, vrezen dat de fusies ervoor zullen zorgen dat alle marktmacht komt te liggen bij de drie nieuwe grote fusiebedrijven. “Daardoor zullen de problemen die veroorzaakt worden door industriële landbouw verscherpt worden en dat zal negatieve gevolgen hebben voor de burger, de landbouwer, de consument, het milieu en de voedselzekerheid”, aldus Friends of the Earth Europe.

“Als eurocommissaris Vestager zegt dat kleinschalige familiebedrijven de ruggengraat vormen van de Europese landbouw, dan moet ze nee zeggen tegen dergelijke fusies. De positie van de landbouwers is al fragiel als het gaat over de toegang tot zaden en gronden en over marktrisico’s”, zegt Ramona Duminicioiu van de boerenorganisatie European Coordination Via Campesina. De ngo’s noemen de fusies “een huwelijk gemaakt in de hel” en ze roepen de mededingingsautoriteiten op om ze te stoppen. “Anders zullen deze multinationals ons voedsel nog toxischer maken, terwijl we nood hebben aan een eerlijker en groener voedselsysteem.”

Landbouwers, het milieu en de hele samenleving zijn volgens hen de slachtoffers van het gebruik van pesticiden. “Na de fusies zullen deze producenten van pesticiden zo groot zijn, dat het milieu en de arbeiders in de landbouw niet meer beschermd zullen kunnen worden. Hoe zouden we het gebruik van glyfosaat kunnen bannen wanneer we dergelijke sterke opponenten hebben”, luidt het in de open brief. Dat een klein aantal multinationals onze voedselsystemen internationaal gaan domineren, is onaanvaardbaar voor Friends of the Earth Europe. “Landbouwers zelf moeten opnieuw het centrum van ons landbouwbeleid worden.”

Meer informatie: Open brief aan Europees Commissaris Margrethe Vestager

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Dow Agro Sciences

Volg VILT ook via