nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

30.10.2019 Nieuw geval van Afrikaanse varkenspest in ons land

Vorige week maandag, 21 oktober, is een nieuw positief geval van Afrikaanse varkenspest ontdekt in het kamp Lagland in Aarlen, in de besmette zone. Dat melden de Waalse kranten L'Avenir en Sudpresse vandaag. “De laatste keer dat we een positief resultaat kregen dateert van 11 augustus”, reageert Waals minister van Dierenwelzijn Céline Tellier (Ecolo). “De nieuwe besmetting verandert niets aan de beheermaatregelen die begin oktober werden genomen.”

De laatste maanden leek het alsof het Afrikaanse varkenspestvirus minder actief was in het zuiden van de provincie Luxemburg. “Er zijn inderdaad steeds minder karkassen die positief testen op het virus”, weet Waals minister van Dierenwelzijn Céline Tellier (Ecolo). “De laatste keer dat er een besmetting gemeld werd, dateert van half augustus. Recente analyses hebben echter aangetoond dat op 21 oktober een nieuw positief geval is ontdekt.”

Dit nieuwe geval verandert niets aan de beheermaatregelen die begin oktober werden genomen, namelijk een nieuw bewegingsverbod in de 30.000 hectare besmette Gaume-bossen. De ontdekking zorgt er wel voor dat het virusvrij verklaren van België met een aantal weken wordt verlengd. "Het virus kan als uitgeroeid worden beschouwd wanneer het 12 maanden geleden is dat het laatste geïnfecteerde kadaver werd ontdekt”, aldus de minister. Pas als ons land effectief een jaar virusvrij is, kan de export naar bepaalde derde landen hervat worden.

Bron: Belga

Volg VILT ook via