nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

17.02.2017 Nieuw geval van blauwtong in Frans grensgebied

In Frankrijk is een nieuw geval van blauwtong opgedoken op ongeveer 40 kilometer van de grens met de provincie Henegouwen. Omdat de muggen die de besmetting overbrengen momenteel niet actief zijn, heeft het Voedselagentschap besloten om in België nog geen beperkingsgebied af te bakenen. Dat zal pas gebeuren als er nieuwe besmettingen opduiken die aantonen dat het virus actief circuleert nabij onze grens. “We raden wel aan om koeien en schapen zoveel mogelijk te vaccineren”, zegt federaal landbouwminister Willy Borsus.

Het nieuwe Franse geval van blauwtong dook op in de gemeente Estourmel in het Département du Nord. Frankrijk wordt al langer geteisterd door het virus. Tussen september 2015 en september 2016 werden bijna 300 gevallen van blauwtong vastgesteld. Hoewel de nieuwe haarden een paar keer kort bij de Belgische grens opdoken, bleef ons land tot nog toe gespaard van het virus dat wordt overgebracht door muggen.

Omdat het nieuwe geval op amper 40 kilometer van ons land is opgedoken, herhaalt het Voedselagentschap dat vaccinatie de enige efficiënte manier is om herkauwers te beschermen tegen besmetting. “De zomer, wanneer de besmettende muggen weer actief zijn, moet niet afgewacht worden. Ik raad de veehouders aan om van de laatste weken dat de dieren nog op stal staan, gebruik te maken om alle dieren te vaccineren”, zegt Borsus. Hij wijst erop dat de huidige voorraad vaccins recent werd vernieuwd zodat er voldoende dosissen zijn om de veestapel maximaal te beschermen.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via