nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

20.11.2017 Nieuw wetgevend kader biolandbouw stap dichterbij

Vandaag stemden de Europese lidstaten in het ‘Special Committee on Agriculture’ over een nieuw wetgevend kader inzake biolandbouw. Negentien lidstaten stemden voor en vijf tegen. België onthield zich, net als Hongarije en Duitsland. Bart Staes, Europarlementslid voor Groen, wacht met ongeduld op de nieuwe bioverordening. “We zijn een stap dichter bij het leveren van een betere regelgeving, zowel voor bioboeren als voor consumenten”, laat hij optekenen. Over nieuwe wetgeving voor de biosector wordt al jaren onderhandeld. Woensdag wordt daarover gestemd in de landbouwcommissie van het Europees Parlement.

Aanstaande woensdag wordt er in de landbouwcommissie gestemd over de nieuwe bioverordening. Europees parlementslid Bart Staes (Groen) heeft een goed oog in de uitkomst van die stemming. “Ik ben ervan overtuigd dat een meerderheid van de landbouwcommissie de mening van de lidstaten zal volgen en het compromis zal steunen.” Maandag stemde een ruime meerderheid van de lidstaten voor de nieuwe regelgeving.

Het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie, dat al dateert van maart 2014, kreeg bakken kritiek omdat het de verdere groei van de biosector eerder zou afremmen dan ondersteunen. De lidstaten hebben er lang over gedaan om een compromistekst te vinden die een tweederde meerderheid achter zich kreeg.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Boerenbond

Volg VILT ook via