nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

17.01.2019 Nieuwe Bayer stelt zichzelf voor in het Parlement

De commissie Landbouw in het Vlaams Parlement ontvangt vertegenwoordigers van het Duitse bedrijf Bayer. Onderwerp: het duurzaam en betaalbaar produceren van gezond voedsel. Maar omdat Bayer de enige spreker is op de hoorzitting, is ze meteen voer voor controverse. "Dit kadert eigenlijk nog binnen de overname van Monsanto door Bayer", licht woordvoerder Joris Poppe toe. "Van onze kant hebben we de vraag gesteld of we het nieuwe Bayer konden komen voorstellen, wat we altijd doen na grote overnames. Het gaat dan over hoeveel werknemers we hebben en waar, maar ook hoe we via innovatie en digitale toepassingen ook de druk op natuurlijke bronnen kunnen verlichten."

De naam Monsanto heeft Bayer ondertussen overal geschrapt. Bij velen is die naam door onkruidverdelger RoundUp nogal aangebrand. RoundUp kwam onder vuur te liggen omdat het glyfosaat bevat. Voor veel milieuorganisaties is de naam Monsanto ook synoniem voor de productie van ggo's. Ook al dateert die overname van vorig jaar, dat de hoorzitting nu pas plaatsvindt komt volgens Poppe doordat de Vlaamse overheid het gesprek een aantal keer heeft uitgesteld.

In De Standaard klinkt er protest tegen het feit dat deze bijeenkomst met Bayer op de planning staat zonder enig tegengewicht. Voedsel Anders kaart alvast aan dat enkel Bayer uitnodigen voor een gesprek met de commissie moeilijk tot een evenwichtig debat leidt. Toch wil commissievoorzitter Jos De Meyer (CD&V) enige nuance aanbrengen. "We zijn een aantal maanden geleden uitgenodigd door Bayer om hun proefbedrijf in Huldenberg te bezoeken", zegt hij. Maar de commissie is daar niet op ingegaan. Op die proefhoeve test Bayer allerlei nieuwe technieken test, zoals een bijenprogramma.

"De commissie heeft besloten niet op de vraag van Bayer in te gaan, maar meerderheid en oppositie waren het er wel over eens dat een gesprek met het bedrijf in het parlement zinvol kon zijn", aldus De Meyer. Hij wijst er ook op dat zo'n hoorzitting in het parlement meer transparantie garandeert. "Alles wat daar wordt gezegd, kan nagelezen worden in het openbaar verslag van de commissiezitting, terwijl dat niet het geval is wanneer we ter plaatse de proefboerderij gaan bezoeken." De commissievoorzitter wijst er op dat het gesprek met Bayer een opstap kan zijn naar een verder debat rond het thema met andere actoren.

Bron: eigen verslaggeving / De Standaard

Volg VILT ook via