nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.05.2017 "Nieuwe boer heeft veel wilskracht nodig"

Wielrenner Jurgen Van den Broeck (34) stopt na dit seizoen met koersen. Welke richting zijn carrière hierna uitgaat, is nog niet zeker maar landbouwer is één van de opties. Hij is opgegroeid in een landbouwmilieu en wil nu bijzonder graag grond gaan bewerken in de Antwerpse Kempen. Maar vanuit het niets de stap naar de landbouw zetten. Kan dat vandaag nog? “Het is mogelijk maar het zal veel inspanning vragen en je hebt vooral heel veel wilskracht en doorzettingsvermogen nodig”, zegt Sam Magnus van Groene Kring.

Net zoals zijn collega-wielerprof Yves Lampaert heeft Jurgen Van den Broeck een groot hart voor landbouw. Zo groot dat hij misschien wel boer zou willen worden na zijn carrière. Maar om vandaag als starter aan de slag te gaan in een hyper-competitieve sector als landbouw is geen evidentie. De weinig aantrekkelijke inkomsten en de hoge investeringskosten zorgen ervoor dat de Vlaamse boerenbevolking sterk vergrijst en uitdunt, zo lezen we in het laatste Landbouwrapport van het Departement Landbouw en Visserij.

De gemiddelde leeftijd van bedrijfsleiders is de afgelopen jaren gestegen van 48 jaar in 2004 tot 52 jaar in 2013. Slechts 13 procent van de bedrijfsleiders ouder dan 50 jaar heeft een opvolger, 49 procent heeft geen opvolger en 38 procent weet het nog niet. Een goede generatiewissel voor een toekomstgerichte sector blijft in Vlaanderen uit. In 2013 heeft slechts 4 procent van de bedrijven een bedrijfsleider jonger dan 35 jaar, terwijl 48 procent ouder is dan 55 jaar. Het aandeel bedrijfsleiders jonger dan 35 jaar is meer dan gehalveerd sinds 2001.

“In de landbouwsector zijn er een 200-tal starters per jaar, maar de meerderheid van die starters neemt gewoon een familiebedrijf over”, zo bevestigt Sam Magnus van Groene Kring de LARA-cijfers. “Landbouwgrond vinden, blijkt het grootste probleem te zijn voor jonge boeren die niet kunnen rekenen op landbouwgrond binnen de familie. De gronden staan onder druk vanuit verschillende hoeken, vooral door bebouwing en industrie. Gelukkig is er een goede pachtwetgeving waardoor het pachten van landbouwgrond nog altijd een oplossing kan zijn.”

Kapitaal is een andere beslissende factor. “Ik weet niet welk kapitaal Jurgen Van den Broeck heeft, maar je moet genoeg geld vinden om te kunnen investeren in het juiste bedrijf”, aldus Magnus. “Een mogelijk alternatief voor een lening bij de bank is crowdsourcing en aandelen kopen in een bestaande boerderij. Los daarvan moet je nog landbouwers vinden die hun levenswerk aan een jong iemand willen toevertrouwen. En je hebt een plan nodig. Als beginnende boer moet je een zeer duidelijk en goed idee hebben van wat je wil doen, op welke manier en op welke schaal.” Afwachten hoe dat plan van Van den Broecke er zal uitzien. 

Bron: Deredactie.be/eigen verslaggeving

Beeld: Liba

Volg VILT ook via