nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

01.12.2017 "Nieuwe coöperatieve suikerfabriek is haalbaar"

Tijdens het PlattelandsTv-programma 'De Voorzitters' bespreekt Patrick Vaernewyck traditiegetrouw de actualiteit met Sonja De Becker van Boerenbond en Hendrik Vandamme van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS). Beide voorzitters stellen zich vragen bij de positie van België in het Europese glyfosaatverhaal en pleiten andermaal voor een eerlijk debat. Daarnaast komt ook het ongenoegen van de suikerbietentelers aan bod. Is een nieuwe coöperatieve suikerfabriek een realistisch idee?

Tijdens een stemming op 27 november in het beroepscomité werd door een opgemerkte positiewissel van Duitsland een meerderheid gevonden voor het Commissievoorstel om de vergunning van glyfosaat met vijf jaar te verlengen. In de aanloop van die stemming lieten Boerenbond-voorzitter Sonja De Becker en ABS-voorzitter Hendrik Vandamme hun licht schijnen op de glyfosaatsaga. “Glyfosaat is een heel efficiënt middel”, aldus Vandamme. “De discussie komt voor een stuk uit de Verenigde Staten waar glyfosaat op groeiende gewassen mag gespoten worden, wat bij ons voor alle duidelijkheid niet mag.”

“Als landbouwers het zonder glyfosaat zouden moeten redden, dan zitten we met een probleem”, vult Boerenbond-voorzitter Sonja De Becker aan. “Ik haal twee voorbeelden aan. Vandaag wordt glyfosaat ingezet voor en na de oogst. Toepassingen voor het inzaaien hebben ons toegelaten om belangrijke stappen te zetten inzake niet-kerende bodembewerking, wat interessant is om bodemerosie tegen te gaan. Door de toepassing van glyfosaat na de oogst kunnen we probleemonkruiden bestrijden en toch tijdig nog groenbemesters inzaaien om stikstof vast te houden en de uitspoeling van nitraten naar diepere bodemlagen te vermijden.”

Wat met het ongenoegen van de bietentelers over de gang zaken in het post-quotumtijdperk? Hoe realistisch is het idee van de Waalse bietenplanters die de krachten willen bundelen om een coöperatieve suikerfabriek te bouwen? “Er zijn voorbeelden die tonen dat het kan”, aldus Vandamme. “Vandaag heb je als aandeelhouder eigenlijk niets te zeggen. Als men genoeg telers kan overtuigen met de beloofde surplus van 5 euro of meer in vergelijking met de huidige bietenprijs, dan is het misschien wel haalbaar.” De Becker vult aan: “Veel zal ook afhangen van de instapkost. Hoeveel telers zullen bereid zijn een grote som geld op tafel te leggen?”

Bekijk het volledige interview hier

Bron: PlattelandsTv

Volg VILT ook via