nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.12.2017 Nieuwe databank voor zorgbehoevende paarden

PaardenPunt Vlaanderen lanceerde met ‘Paard zkt. Thuis’ een nieuwe databank waarin men paarden kan aanbieden voor gratis overdracht om zo verwaarlozing van paarden tegen te gaan. Eigenaars van paarden, die door omstandigheden hun dier niet meer kunnen verzorgen en een overnemer zoeken, kunnen bij de databank terecht. Het nieuws lokte onder meer bij dierenwelzijnsorganisatie GAIA verontwaardigde reacties uit. "Een paard verzorgen kost veel geld, het zomaar gratis aanbieden trekt de verkeerde mensen aan, die het dier ook zullen verwaarlozen”, aldus GAIA. 

Omdat nogal wat mensen door omstandigheden het onderhoud en de verzorging van hun paard(en) niet meer aankunnen, het niet altijd lukt om die paarden te verkopen als dat al gewenst zou zijn, en omdat paardenasielen niet altijd de mogelijkheden hebben om deze paarden op te vangen, lanceerde PaardenPunt Vlanderen, ondersteund door de Stichting voor Paarden in Nood, de databank ‘Paard zkt. Thuis’. De databank moet een “structurele oplossing” bieden voor paarden waarvan de eigenaars niet meer in staat zijn de noodzakelijke zorg te bieden, zo klinkt het. Via de databank vinden die eigenaars een modelovereenkomst voor gratis overdracht.

De campagne wordt ondersteund door twee ambassadeurs. Via de Facebookpagina’s van PPV en de Stichting is Delphine De Jonghe verkozen tot ambassadrice. Daarnaast is ook de bekende hengst Emerald van t’Ruytershof ambassadeur. De databank ‘Paard zkt. Thuis’ is voor iedereen toegankelijk. “Let wel op, er worden enkel paardachtigen geaccepteerd voor gratis overdracht”, aldus PaardenPunt. “Dit is geen adoptie noch een verkoopwebsite. Indien een inbreuk wordt vastgesteld op de algemene voorwaarden dan zullen de gepaste maatregelen worden genomen.”

Hoewel het initiatief bedoeld is om dierenverwaarlozing te voorkomen was dierenwelzijnsorganisatie GAIA er als de kippen bij om zijn ongenoegen over de actie te ventileren. “Zo’n databank werkt averechts”, zo denkt voorzitter Michel Vandenbosch. "Omdat dit over een platform gaat waarop paarden gratis worden aangeboden, zullen vooral mensen die niets van paarden kennen zich aanbieden als overnemer. Een paard verzorgen kost veel geld, het zomaar gratis aanbieden trekt de verkeerde mensen aan, die het dier ook zullen verwaarlozen. Er worden in Vlaanderen gewoon te veel paarden gefokt.”

PaardenPunt Vlaanderen benadrukt in een reactie dat de organisatie wil inzetten op de sensibilisering rond het houden van paarden via onder meer de website en geregelde infosessies waar het welzijn van paarden centraal staat. “Via de Stichting voor Paarden in Nood werden erkende asielen financieel ondersteund voor de opvang van in beslag genomen verwaarloosde paarden”, zo klink het. “Dit nieuwe initiatief beoogt preventief paardenverwaarlozing tegen te gaan.” PaardenPunt laat weten dat het op korte termijn een diepgaand overleg plant met GAIA en Marina Tondelier van The Old Horse Lodge.

Voor meer info: PaardenPunt Vlaanderen

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via