nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

30.04.2019 Nieuwe droogte zou waterintensieve industrie schaden

Negen van de tien bedrijven die veel water gebruiken, hebben geen noodplan voor een periode van grote droogte. Dat cijfer komt uit een enquête van ondernemersorganisatie Voka waarover de VRT-nieuwsredactie bericht. Volgens Voka gaat het om voedings- en energiebedrijven, staalproducenten of bedrijven in de scheikundige en farmaceutische sector. Meer dan de helft van die bedrijven vreest dat de productie bij een watertekort gedeeltelijk zal stilvallen en dat er veiligheidsproblemen komen.

Tachtig procent van de waterintensieve bedrijven in Vlaanderen zegt dat ze geen preventieve maatregelen kunnen nemen en dat er geen alternatieve waterbronnen zijn. Voka pleit voor een droogtemanager waarbij de bedrijven kunnen aankloppen. "Ze moeten bij een aanspreekpunt terechtkunnen voor inlichtingen over mogelijke droogte en over alternatieve waterbronnen", zegt secretaris-generaal Nico Demeester. "Actieve communicatie van de overheid dus, want waterintensieve bedrijven zijn goed voor 22 procent van de jobs in Vlaanderen."

Het bedrijf Citrique Belge in Tienen wordt als voorbeeld gegeven omdat het op jaarbasis miljoenen liters water nodig heeft om citroenzuur te maken voor voedingsdoeleinden, maar ook voor geneesmiddelen en schoonmaakproducten. Het grootste deel daarvan komt uit de Gete. De rest wordt opgepompt of komt van de plaatselijke waterzuiveringsinstallatie. "Wanneer we weer een zomer krijgen zoals vorig jaar staat het water in de Gete te laag en zouden we meer grondwater moeten kunnen oppompen. Daarvoor hebben we dan weer een vergunning nodig, maar wie kan ons zeggen of we die krijgen?"

Voka voerde de enquête uit bij 268 ondernemingen in Vlaanderen, van wie 23 procent uit West-Vlaanderen. Die provincie werd vorig jaar het zwaarst getroffen door de droogte. Demeester wijst nog op de veiligheidsrisico's wanneer bedrijven afgekoppeld worden van watervoorziening, waarbij hij koeling van energiebedrijven als voorbeeld geeft. "Overigens heeft de industrie de laatste 16 jaar al de grootste inspanningen gedaan op het vlak van waterbesparing", voegt hij er nog aan toe. Na de droogte van vorige zomer is er nog niet voldoende neerslag gevallen om de reserves aan te vullen en de grondwaterstanden blijven laag tot zeer laag. Vorige week raakte bekend dat er een afschakelplan voor water op komst is.

Lees het volledige nieuwsitem op VRT NWS.

Bron: VRT NWS / Belga

Beeld: Aquafin

Volg VILT ook via