nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.04.2018 Nieuwe financiële stimulans voor opstart volkstuinen

Voor een nieuwe projectoproep rond volkstuinen trekt Vlaams minister Joke Schauvliege 250.000 euro uit. De opstart van een volkstuin kan voor 75 procent gesubsidieerd worden. Schauvliege doet een warme oproep naar projecten die de klemtoon leggen op samenwerking met jongeren en/of met de welzijnssector. Volkstuinen zijn een manier om de bewoners van rust- en verzorgingstehuizen uit hun isolement te halen. Ze kunnen ook een ontmoetingsplaats vormen voor verschillende generaties.

De voorbije jaren investeerde de Vlaamse overheid ongeveer 2 miljoen euro voor de inrichting van meer dan 150 volkstuinen. Via een nieuwe projectoproep, ter waarde van 250.000 euro, wil minister Schauvliege nog meer volkstuinen uit de startblokken helpen. De oproep is gericht aan lokale besturen, verenigingen en organisaties voor de inrichting van volkstuinen. Projecten die jongeren en de welzijnssector er bij betrekken, hebben een streepje voor.

"Volkstuinen kunnen de sociale cohesie in dorpen vergroten en ontmoetingsplaatsen creëren tussen verschillende generaties en culturen”, onderstreept minister Joke Schauvliege het belang ervan. “Uit het grote succes van de vijf vorige projectoproepen voor volkstuinen blijkt ook dat mensen baat hebben bij samen tuinieren, zelf groenten en fruit telen en ondertussen ook in de buitenlucht aan lichaamsbeweging doen.”

Een projectvoorstel indienen kan tot en met 31 augustus via het e-plattelandsloket van de Vlaamse Landmaatschappij. Een jury zal de kwaliteit van de ingediende projecten beoordelen op basis van een aantal criteria, zoals de behoefte aan volkstuinen, de vergunningen, de bijdrage tot de verhoging van de omgevingskwaliteit door aandacht voor bodem, gezondheid, sociale cohesie, samenwerking met de jongeren en de welzijnssector, landschappelijke inkleding en de voorbeeldfunctie van de projecten.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: VLM

Volg VILT ook via