nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

10.08.2018 Nieuwe gebloste peer te vinden op de Belgische markt

Wouters Fruit uit Rummen brengt een nieuwe, gebloste perenvariëteit op de markt. Met de QTee-peer wil het fruitbedrijf een oplossing bieden voor de Ruslandcrisis, aangezien met de peer nieuwe markten kunnen worden bereikt. “Onze nieuwe peer is een alternatief voor het Conference-ras, dat getroffen werd door de Rusland-crisis”, legt Kris Wouters, exporteur en raseigenaar van de QTee, uit. “En zo doorbreken we ook de monocultuur van de Conferencepeer.”

De fruitsector heeft na de Russische boycot van augustus 2014 niet stilgezeten. Na enkele testjaren is de QTee-peer nu beschikbaar voor het grote publiek. "We hebben gezocht naar een peer die er anders uitziet en hebben misschien wel honderd rassen getest”, zegt Kris Wouters, raseigenaar van de gebloste peer. “De keuze viel uiteindelijk op de Noorse Celina-variëteit.” In totaal beschikt Wouters Fruit - met buitenlandse licenties - over 550 hectare van de peer.

De QTee-peer is de eerste Europees-geteelde, gebloste peer. Daardoor kan de peer voor Wouters Fruit meer markten bereiken dan de Conference-peer. "Met zijn fris-zoete smaak en rode blos heeft de peer het potentieel een zeer breed publiek te bereiken", zegt Wouters. "We denken hierbij vooral aan de landen van het Midden-Oosten, waar gebloste peren heel populair zijn, zeker de kleinere maten." De QTee is bewaarbaar tot november of december, waarna de peer in januari in Zuid-Afrika wordt geoogst. De peer is ook zeer geschikt voor bioteelt, omdat het ras weinig last van ziektes ondervindt.

De laatste jaren hebben zo'n dertig fruitteleres QTee-bomen geplant, waardoor er dit jaar grote hoeveelheden beschikbaar zijn. De peren werden vorige week al geoogst en vanaf nu verkocht in verschillende warenhuizen en in de kleinhandel. De QTee vormt zo een aanvulling voor de Forelle, een Zuid-Afrikaans perenras. "De Forelle is verkrijgbaar van maart tot augustus. De QTee wordt midden augustus geoogst en valt er dus net tussenin", besluit Wouters.

Bron: Belga

Beeld: Woutersfruit

Volg VILT ook via