nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.08.2018 Nieuwe invoerheffingen VS en China zijn ingegaan

Terwijl de Verenigde Staten en China deze week in Washington overleggen over hun handelsconflict, werden in de nacht van woensdag op donderdag nieuwe invoerheffingen van kracht. China zei "gedwongen te zijn" om "de nodige represailles" te treffen. Peking trekt ook naar de Wereldhandelsorganisatie WTO. Het Chinese ministerie van Handel verklaart dat de Amerikaanse heffingen "duidelijk" de WTO-regels schenden.

Een eerste rondje invoerheffingen was er op 6 juli, toen met heffingen op zowat 34 miljard dollar aan goederen. Daar komt nu zowel aan Amerikaanse als aan Chinese kant een pakket van 16 miljard dollar bij. Met het extra pakket zal Washington vanaf middernacht Amerikaanse tijd een invoerheffing van 25 procent hebben op in totaal 1.000 Chinese producten. Vooral goederen die hebben genoten van "oneerlijke handelspraktijken", worden geviseerd. Het gaat bijvoorbeeld om zonnecellen, computers, elektrische machines en microprocessoren. Maar ook landbouwmateriaal, telescopen en helikopters staan op de lijst.

China heeft de Amerikaanse heffingen telkens beantwoord met eigen heffingen van eenzelfde omvang. Zo zijn er invoerheffingen op ongeveer 650 producten, zoals Amerikaanse soja, runderen, varkens, fruit, noten, auto's, whiskey en motorfietsen. Deze week zien beide grootmachten elkaar in Washington. Amerikaans president Donald Trump vertelde aan persagentschap Reuters dat hij niet veel verwacht van het onderhoud. Haast heeft hij niet om een einde te maken aan het handelsdispuut: "Ik heb een lange adem, net zoals zij."

Bron: Belga / Reuters

Volg VILT ook via