nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

03.08.2015 "Nieuwe manieren om vraag en aanbod af te stemmen"

Nu andermaal op pijnlijke wijze duidelijk wordt hoe hard de instabiele prijs voor voedingsproducten de beroepsklasse die ze produceert kan treffen, is het tijd om op zoek te gaan naar nieuwe prijsmechanismen. Dat schrijft Saartje Boutsen, program advisor bij Vredeseilanden en mede-auteur van het boek #SavetheFoodture. “In het verleden waren die mechanismen vaak te star en te dirigistisch”, aldus Boutsen, die tegelijkertijd ook voor meer bewustzijn bij de consument pleit: “Het wereldvoedselprobleem mee helpen oplossen is opeens geen ver-van-mijn-bed-show meer als je de impact kent achter de keuzes die je dagelijks maakt.”

Ondanks het feit dat onze boeren in een van de meest productieve landbouwregio’s ter wereld wonen, moeten ze hun producten vandaag onder de kostprijs verkopen en kunnen ze zichzelf geen leefbaar loon uitbetalen. Dat stelt Saartje Boutsen van Vredeseilanden vast in een opiniestuk. “Landbouwers zijn prijsnemers in het systeem zoals dat vandaag in elkaar zit, ze dragen de grootste risico’s”, zo klinkt het. “Onder een correcte prijs wordt nog te vaak verstaan: 'de prijs die de consument wil betalen'. Het is nodig dat deze definitie breder ingevuld wordt, waarbij een 'correcte prijs' staat voor 'een prijs die betaalbaar is voor de consument en op basis waarvan iedereen in de keten zijn boterham kan verdienen.”

“De hele geschiedenis bestaat uit pogingen om de prijzen van een instabiel product - voedsel - in bepaalde mate te stabiliseren”, aldus Boutsen. “Voedsel is in wezen instabiel omdat de productie afhankelijk is van een hoop zaken die we niet in de hand hebben, zoals de weersomstandigheden. Mechanismen uit het verleden bleken na verloop van tijd te star en dirigistisch. Vandaag moeten we op zoek naar nieuwe manieren die vraag en aanbod op elkaar afstemmen, om te komen tot prijzen die betaalbaar zijn voor consumenten en leefbaar zijn voor boeren”, zo luidt de conclusie.

Meer info: #SavetheFoodture

Bron: De Morgen

Volg VILT ook via