nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

04.03.2019 Nieuwe productiesite plantaardige eiwitten bij BioWanze

BENEO, een toonaangevende producent van functionele ingrediënten, heeft 4,3 miljoen euro geïnvesteerd in een nieuwe productie-eenheid voor plantaardige eiwitten op het terrein van bio-ethanolproducent BioWanze. “Deze investering weerspiegelt de groeiende vraag naar plantaardige eiwitten in de wereld”, klinkt het. BENEO, net als BioWanze een filiaal van het Duitse Südzucker, wil er vooral tarwe-eiwitten gaan produceren. Deze plantaardige eiwitten worden tegenwoordig het meest gebruikt voor de ontwikkeling van vleesvervangers.

BENEO produceert vandaag functionele ingrediënten die zijn afgeleid van cichorei, suikerbieten, rijst en tarwe. Het noemt zichzelf de ideale partner voor iedereen die de voedings- en technologische eigenschappen van een product wil verbeteren. Het bedrijf heeft momenteel bijna 900 werknemers in dienst en heeft productie-eenheden in België, Chili, Duitsland en Italië.

Christoph Boettger, lid van de raad van bestuur van BENEO, noemt de markt voor plantaardige eiwitten veelbelovend. “Consumenten richten zich steeds meer op vleesvervangers. In Europa verhoogt meer dan één persoon op twee zijn consumptie van vleesvervangers”, luidt het. De eiwitten die in de nieuwe fabriek van BioWanze worden geproduceerd, zijn gebaseerd op tarwebloem, natuurlijk tarwe-eiwit, gluten en water. Het eindproduct, dat een neutrale smaak en stabiele structuur heeft, kan gebruikt worden om vlees te vervangen in producten zoals hamburgers, nuggets en bolognaisesaus.

BioWanze is blij met deze nieuwe productiesite voor plantaardige eiwitten. “Het stelt ons in staat om lokaal banen te creëren en een duurzame aanpak op lange termijn te ontwikkelen”, zegt André Barrels, directeur CropEnergies BioWanze. Hij ziet de nieuwe productie-eenheid als een mogelijk startpunt van een reeks belangrijke investeringen. “Het helpt om onze portfolio met producten voor menselijke voeding, veevoeder, vezels en biobrandstoffen, uit te breiden en onze expertise in de levensmiddelentechnologie te versterken.”

Tijdens de officiële inhuldiging van de nieuwe productiesite waren tal van prominenten aanwezig, waaronder Willy Borsus, Waals minister-president, René Collin, Waals landbouwminister en Pierre-Yves Jeholet, Waals minister van Economie, Industrie, Onderzoek en Innovatie. “Door middel van innovatie heeft BioWanze zich opgewerkt tot internationale referentie. De aangekondigde samenwerking met BENEO is veelbelovend voor onze regio”, zei Borsus. Zijn collega Jeholet noemde het nieuwe project een voorbeeld van circulaire economie.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: BENEO

Volg VILT ook via