nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.01.2019 Nieuwe richtlijnen voor gezonde broodjes op school

In 2015 boden bijna 7 op de 10 secundaire scholen en iets minder dan 1 op de 10 basisscholen belegde broodjes aan voor hun leerlingen. Het Vlaams Instituut Gezond Leven heeft nu richtlijnen ontwikkeld om scholen te ondersteunen bij de organisatie en promotie van een gezonde (broodjes)lunch. Dit gebeurde in opdracht van ministers Jo Vandeurzen en Hilde Crevits en met advies van onderwijspartners, individuele scholen, cateraars, voedingsproducenten en diëtisten.

Uit een bevraging van het Vlaams Instituut Gezond Leven bleek dat 93 procent van de scholen groenten voorziet bij de belegde broodjes, en dat 76 procent bruin of grijs brood aanbiedt. Bij het beleg blijkt er evenwel nog heel wat meer werk aan de winkel. De richtlijnen geven onder meer informatie over de samenstelling van een gezond lunchaanbod en tips over hoe leerlingen kunnen gemotiveerd worden om de gezonde keuze te maken.

De nieuwe gids benadrukt dat volkoren de standaard moet zijn. “Dat hoeft niet per se brood te zijn, ook volkoren wraps, pasta, rijst, couscous of quinoa behoren tot de mogelijkheden", vertelt Loes Neven, senior stafmedewerker gezonde voeding bij het Vlaams Instituut Gezond Leven. Daarnaast wordt onder meer inspiratie gegeven om gezondere versies te maken van klassiekers zoals de martino of de smos. Ook over bijvoorbeeld de inrichting van de refter, het prijsbeleid en de presentatie van de broodjes geeft de gids inspiratie en informatie.

Uit de hoek van de vleeswarensector klinkt ondertussen wel kritiek op hoe de nieuwe richtlijnen weergegeven worden in de media. "Het is compleet ongepast om een verkeerde analyse op te zetten over deze richtlijnen”, aldus Anneleen Vandewynckel, algemeen directeur van Fenavian (Federatie van de Belgische vleeswarenmakers) dat mee betrokken was bij de opstelling. “Alle bewerkte vlees over dezelfde kam scheren, kan niet door de beugel en is daarnaast ook nog eens wetenschappelijk niet verantwoord. In de nieuwe richtlijnen wordt duidelijk aangestuurd op variatie binnen het eetpatroon maar wordt er wel een duidelijke plaats gegeven aan vlees en vleeswaren."

"Een boterham met ham is een gezonde keuze, met weinig calorieën en veel hoogwaardige nutriënten zoals ijzer en vitamine B12”, benadrukt Vandewynckel. “Maar ook andere vleeswaren zijn en blijven een goede keuze. Wetende dat de overgrote meerderheid van de schoolgaande meisjes met een ijzertekort kampt, is de keuze voor vleeswaren als lunch een goed idee. Deze combineren met groenten is een goede keuze. Het is uitermate belangrijk een gefundeerde aanbeveling te geven aan de consument en ouders van schoolgaande kinderen. We betreuren de voortdurende extreem negatieve houding ten aanzien van vlees ondanks al de nutritionele kwaliteiten".

De gids ‘Richtlijnen voor een gezonde (broodjes)lunch op school’ is te consulteren op de website van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Eerder bracht het instituut al richtlijnen uit voor dranken (basis en secundair), tussendoortjes en warme maaltijden op school.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Volg VILT ook via