nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

27.07.2015 Nieuwe rijst produceert meer en vervuilt minder

De Zweeds-Chinese wetenschapper Chuanxin Sun heeft een nieuwe genetisch gemodificeerde rijstvariëteit ontwikkeld die meer korrels produceert en minder methaan uitstoot. Het team van Sun gebruikte een gen uit gerst en ontwikkelde een rijstplant die meer zaden produceert met meer zetmeel. De productiewinst zou oplopen tot 150 procent in vergelijking met gangbare variëteiten. “Een krachtige technologie", aldus agro-biotechnoloog Wim Grunewald van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie. "Maar het is geen mirakeloplossing. In de landbouw los je niks op met één enkele techniek.”

Een Zweeds-Chinees onderzoeksteam heeft een mogelijk erg interessante nieuwe rijstvariëteit ontwikkeld. Het gaat om een genetisch gemodificeerde plant die gerst-genen bevat waardoor meer koolstof wordt opgeëist in het bovenste plantdeel. Op die manier daalt de toevoer van koolstof aan de bacteriën in de bodem, waardoor die op hun beurt minder methaan aanmaken. En laat nu precies die methaan de belangrijkste boosdoener zijn voor de duurzaamheid van de rijstteelt: wereldwijd is zo’n 10 tot 15 procent van de methaanuitstoot afkomstig van rijstvelden.

Eén van de oplossingen is droge teelt, zeker nu meer gebieden in Azië te kampen hebben met waterschaarste. Zo zetten sommige boeren hun velden afwisselend nat en droog. Ook dat vermindert de uitstoot van methaan, maar de methode pakt niet altijd en overal. Eerder dan de teelt te veranderen, pasten de wetenschappers daarom de plant aan, met als resultaat een plant die anderhalf keer zoveel rijstkorrels produceert en rijker is aan zetmeel. De eerste proefveldresultaten werden intussen gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature.

“Een enorme mogelijkheid voor een duurzamere rijstteelt”, aldus Nederlands microbioloog Paul Bodelier. "De vraag naar rijst stijgt. Maar precies door de droogte is het onhoudbaar om de velden te blijven uitbreiden. Met deze methode heb je én meer opbrengst per plant én het is beter voor het milieu." Ook Wim Grunewald (VIB) maakt gewag van een “krachtige technologie”, maar waarschuwt voor “mirakeloplossingen”.

“In de landbouw los je niks op met één enkele techniek”, aldus Grunewald. “We moeten vooral streven naar een geïntegreerd beleid, waarin we het beste van verschillende werelden nemen. Tegenstanders van genetisch gemodificeerde rijst zullen opwerpen dat er meer droge teelt moet komen. Maar het is niet omdat die alternatieve teeltmethode bestaat dat we dit staaltje biotechnologie links moeten lagen liggen, en omgekeerd."

Meer info: Nature

Bron: De Morgen

Volg VILT ook via