nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

05.04.2018 Nieuwe speerpuntcluster focust op innovatie in Noordzee

Vlaanderen krijgt er een nieuwe 'speerpuntcluster' bij. Dat zijn samenwerkingsverbanden tussen bedrijven, kennisinstellingen en de overheid. De nieuwe 'Blauwe Cluster' focust op innovatieve en duurzame projecten in de Noordzee, zoals drijvende zonnepanelen, de algenkweek of een betere bescherming van de kust. Dat meldt het kabinet van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA).

Vlaanderen heeft al 'speerpuntclusters' voor onder meer de chemie, de agrovoedingssector en de logistiek. Met de 'Blauwe Cluster' komt daar nu een zesde innovatiepool bij, een tweede voor West-Vlaanderen dat met Flanders Make al het onderzoekscentrum voor mechatronica en machinebouw heeft. Deze cluster moet zich vooral focussen op "vernieuwde onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten die zullen bijdragen tot duurzame en beloftevolle economische activiteiten en investeringen in de Noordzee én daarbuiten", zegt het kabinet Bourgeois.

De Vlaamse mariene en maritieme sector heeft een lange traditie en vertegenwoordigt een aanzienlijk deel van de Vlaamse economie met een directe toegevoegde waarde van 26 miljard euro. De sector biedt werk aan 46.000 personen op voltijdse basis. Volgens POM West-Vlaanderen zijn voedselbevoorrading, duurzame energievoorziening, klimaatadaptatie, veiligheid tegen overstromingen, transport over water en grondstofvoorziening wereldwijd verbonden aan de sectoren van de blauwe groei.

Oplossingen voor deze maatschappelijke uitdagingen kunnen een directe economische meerwaarde betekenen voor talrijke Vlaamse bedrijven actief in blauwe subsectoren. "De zee biedt tal van exploitatiemogelijkheden", klinkt het. "We moeten samenwerken om tot een duurzame ontwikkeling te komen. Vlaanderen is een pionier wat betreft kruisbestuiving tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden. We spelen deze troefkaart verder uit in de samenwerkingsverbanden binnen de Blauwe Cluster waarbij we Vlaamse verankering zoveel mogelijk proberen te stimuleren."

De nieuwe speerpuntcluster is een initiatief van onder meer Colruyt, baggeraars DEME en Jan De Nul, Sioen Industries en Tractebel. Tegen eind dit jaar moeten de initiatiefnemers een clusterpact ter goedkeuring voorleggen aan het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO), maar ze kunnen nu al projecten indienen. De eerste concrete plannen worden in juni voorgesteld in Oostende. 

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via