nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.06.2018 Nieuwe verlenging economische sancties EU tegen Rusland

Wegens een gebrek aan vooruitgang in het vredesproces met Oekraïne gaat de Europese Unie haar economische sancties tegen Rusland opnieuw verlengen. Daarover bereikten de Europese staatshoofden en regeringsleiders een akkoord op een Europese top in Brussel. De EU had de sancties, ondanks miljardenverliezen voor Europese bedrijven, afgelopen winter nog verlengd tot eind juli. Nu worden ze nogmaals verlengd, met zes maanden. 

Volgens diplomaten gaan experts ervan uit dat de sancties Rusland al ettelijke miljarden gekost hebben. Maar de strafmaatregelen belemmeren ook de handel van Europese landen met Rusland, dat bovendien reageerde met invoerverboden voor westerse landbouwproducten. Vooral landen als Italië, Griekenland en Bulgarije stonden daarom kritisch tegenover de verlenging van de sancties. Die nieuwe regering in Rome sloot zelfs een veto niet uit, maar maakte uiteindelijk niet van die mogelijkheid gebruik.

De strafmaatregelen zijn een reactie op het neerschieten van een Maleisisch vliegtuig met 298 personen aan boord boven Oost-Oekraïne in juli 2014. De daders zouden Russischgezinde separatisten of zelfs Russische strijdkrachten zelf zijn. Rusland spreekt dat tegen, ook al stelden experts vast dat het vliegtuig neergehaald is door een Buk-raket van Russische makelij. In de zomer van 2016 werd beslist om de beperkingen op handel en investeringen pas op te heffen als de afspraken uit het vredesplan van Minsk volledig nagekomen zouden zijn. Dat is nog niet het geval.

De Europese sancties verbieden onder meer de handel in wapens, beperken de toegang van Russische staatsbanken en strategische bedrijven tot Europese kapitaalmarkten en blokkeren Russische toegang tot gevoelige technologieën en diensten die voor olieproductie en -exploratie kunnen worden gebruikt.

Bron: Belga

Volg VILT ook via