Nieuwe wetten moeten Duitse vleessector beter reguleren

De Duitse overheid heeft de massale uitbraken van het coronavirus in de slachthuizen in het land aangegrepen om de vleesbedrijven strengere arbeidsomstandigheden op te leggen. De Duitse minister van Arbeid kondigde ook strengere controles aan. De arbeidsomstandigheden in de vleessector in Duitsland liggen al langer onder vuur. Ook de Belgische vleessector trok eerder al aan de alarmbel omdat ze zorgen voor oneerlijke concurrentie.
14 augustus 2020  – Laatste update 14 september 2020 14:56

De Duitse overheid heeft de massale uitbraken van het coronavirus in de slachthuizen in het land aangegrepen om de vleesbedrijven strengere arbeidsomstandigheden op te leggen. De Duitse minister van Arbeid kondigde ook strengere controles aan. De arbeidsomstandigheden in de vleessector in Duitsland liggen al langer onder vuur. Ook de Belgische vleessector trok eerder al aan de alarmbel omdat ze zorgen voor oneerlijke concurrentie.

Sinds de uitbraak van de coronapandemie raakten honderden werknemers van Duitse vleesbedrijven besmet met het virus. De grote schaal van de besmettingen zorgde er ook voor dat de politieke discussie over de arbeidsomstandigheden in de Duitse vleessector opnieuw werd opgerakeld. Al langer werd aangeklaagd dat de sector vooral goedkope Oost-Europese krachten, vaak in onderaanneming of detachering, inzet die dan gehuisvest worden in kleine ruimtes. Maar nu besloot de Duitse regering ook effectief in te grijpen.

“De huidige omstandigheden in de Duitse vleesindustrie kunnen omschreven worden als ‘georganiseerde onverantwoordelijkheid’. Wij hopen dat deze corona-uitbraken kunnen bijdragen aan de transformatie van de sector”, zo sprak de Duitse arbeidsminister Hubertus Heil (EPD) bij het aankondigen van de nieuwe wetten die de arbeidsomstandigheden in de vleessector beter moeten regelen.

Nieuwe wetten

Die nieuwe wetten bepalen dat onderaanneming vanaf januari 2021 verboden wordt en dat vanaf april 2021 ook tijdelijke arbeidscontracten niet meer toegelaten zijn. Een uitzondering geldt voor bedrijven die geregistreerd zijn als ambachtelijke bedrijven met minder dan 49 werknemers. “Dit moet de kleine slagers in het land beschermen, want het probleem ligt duidelijk bij de grote vleesbedrijven”, aldus minister Heil.

Net als in België al jaren het geval is, wordt de exploitant van het vleesbedrijf ook verantwoordelijk voor alle werknemers die in zijn bedrijf zijn tewerkgesteld. Ook zullen de werktijden in de toekomst elektronisch worden geregistreerd zodat het minimumloon niet meer zo gemakkelijk kan worden ontdoken.

Daarnaast komen er ook nieuwe normen voor de huisvesting van werknemers en worden meer arbeidscontroles ingevoerd. “Niemand mag nog in beschimmelde of overvolle ruimtes mogen wonen. Dit is niet alleen onaanvaardbaar, maar ook een risicofactor tijdens een pandemie. Deze normen zullen ook buiten de bedrijfsterreinen gelden”, klinkt het.

De Duitse arbeidsminister benadrukte ook dat hij niet gelooft dat deze nieuwe regelgeving zal leiden tot hogere vleesprijzen. “Fatsoenlijke werkomstandigheden maken vlees op zich niet duurder. Bovendien maakt de Duitse vleesindustrie vandaag miljarden winsten”, stelt Heil. “En vandaag zijn er tal van schakels die via onderaanneming geld verdienen. Haal die er tussenuit en dan hoeft het vlees niet duurder te worden, terwijl de arbeiders wel beter verloond worden.”

Duits concurrentievermogen

Er komt ook kritiek op de nieuwe Duitse wetten. "Uitzendwerk en onderaanneming zijn een centraal element voor ondernemers in Duitsland om de flexibiliteit te behouden en pieken op te vangen door middel van werkgelegenheid op basis van de arbeidsverdeling", benadrukte onder meer de Christendemocratische Economische Raad. Deze raad roept op om juist meer te focussen op het concurrentievermogen van Duitsland in plaats van op deze strengere wetten.

Heil benadrukt dat deze arbeidswetten juist een bijdrage zijn aan eerlijke concurrentie. Andere Europese landen klagen immers al langer dat hun markten geschaad worden door het goedkope vlees van Duitsland. Ook België heeft al meermaals aan de alarmbel getrokken. Volgens Michael Gore, gedelegeerd bestuurder van de federatie van het Belgisch Vlees (FEBEV), bezorgden deze soepele arbeidsvoorwaarden de Duitse vleessector een concurrentievoordeel van zo’n 20 procent in vergelijking met de Belgische arbeidsomstandigheden.

Volgens Duitse media probeerde Tönnies, de grootste vleesproducent van het land, deze wetten al te omzeilen door het bedrijf op te splitsen in 15 dochterondernemingen met minder dan 50 werknemers. Op die manier zou het onder de minder strenge arbeidsvoorwaarden voor ambachtelijke bedrijven vallen. Het Duitse arbeidsminister benadrukt dat het omzeilen van die wetgeving niet mogelijk zal zijn. “Tönnies is geen ambachtelijk bedrijf en zal dus steeds aan de strengere arbeidswetten moeten voldoen”, klinkt het.

Bron: Euractiv / eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek