nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  


29.12.2011  "Nu al minder graan door klimaat"

Wat wordt de impact van de klimaatverandering op de wereldvoedselmarkt en de graanprijs? Zullen oogstverliezen in het ene land worden gecompenseerd door winsten in een ander gebied? Om dat te weten te komen, onderzocht de universiteit van Stanford welke impact de klimaatverandering de afgelopen 30 jaar al op de landbouwproductie had. Wat blijkt? Zonder de effecten van de klimaatverandering zou er in die periode wereldwijd 5,5 procent meer maïs geproduceerd zijn en bijna 4 procent meer graan.

De onderzoekers onderzochten de gegevens over de productie van maïs, graan, rijst en soja. Hiermee heeft hun onderzoek betrekking op 75 procent van alle calorieën die de wereldbevolking tussen 1980 en 2008 opnam. Een van de conclusies is dat vooral de stijgende temperaturen de landbouwproductie beïnvloeden. De factor regenval speelde in de meeste landen veel minder, tenminste zolang er nog watervoorraden beschikbaar zijn. Bovendien werkten de onderzoekers met gemiddelden per seizoen, wat de impact van extreme regen in combinatie met droogte minimaliseert.

Interessant om weten is alleszins dat de grootste verliezen voor de graanproductie werden opgetekend in Rusland, India en Frankrijk. Voor maïs doen China en Brazilië de slechtste zaak. Bij soja en rijst blijken de effecten van de klimaatverandering volgens het model niet significant. Ook niet onbelangrijk: de onderzoekers houden de afgeremde landbouwproductie verantwoordelijk voor een wereldwijde prijsstijging met 20 procent. Tellen ze het positieve effect van extra CO2 voor de gewasgroei mee, dan komen ze op een klimaatgerelateerde prijsstijging van 5 procent gedurende de afgelopen 30 jaar. Blijft de vraag welke prijs we de komende 30 jaar krijgen…

Bron: Landgenoten

Volg VILT ook via