nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  


01.02.2013  Melkkoeien individueel opvolgen

Vier maanden voordat een melkveehouder merkt dat een koe kreupel stapt, geeft ze al minder melk. Het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) werkt daarom aan een systeem dat kreupelheid al heel vroeg kan opsporen – GAITWISE genoemd.

GAITWISE bestaat uit een drukgevoelige mat, waar de koe twee keer per dag na het melken over stapt. Door onder meer de kracht en de snelheid en de lengte van de voor- en zijwaartse stappen te registreren, wordt van elke koe het individuele stappatroon bepaald. Als ze daarvan afwijkt, wordt dat gedetecteerd. Door een alarmsignaal weet de veehouder welke klauwen of poten geïnspecteerd moeten worden.

Het ILVO ontwikkelt ook een methode om de speenlengte en -diameter te meten en daar de tepelvoeringskeuze op af te stemmen. Een slechte match tussen tepelvoering en speen is nefast voor het melken en de uiergezondheid. In een aluminium profiel met een opening voor de speen zit een camera die de speen in beeld brengt. De beelden worden vervolgens geanalyseerd met beeldverwerking.

Nu al kunnen de speendimensies op een bedrijf objectief worden gemeten. Op termijn zou de methode kunnen worden geïmplementeerd in een melkrobot, zodat voor elke individuele koe of kwartier uit een arsenaal automatisch de meest geschikte tepelvoering wordt geselecteerd.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via