nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.09.2014 Groei olijfolieproductie in VS bedreiging voor Europa?

In de Verenigde Staten is de productie van olijfolie op een jaar tijd verdrievoudigd. Waar de productie ervan zich tot voor kort afspeelde rond de Middellandse Zee, lijkt ook het Californische klimaat zich perfect te lenen voor de olijfteelt. Maar er is meer, de Amerikanen hebben ook het plan opgevat om de productiemarkt te gaan verbreden naar landen zoals Australië, Argentinië en Chili. In de VS is de consumptie van olijfolie aan een opmars bezig na berichten over het heilzame effect ervan.

Wereldwijd is de olijfoliemarkt goed voor een jaaromzet van ruim acht miljard euro. Het voornaamste productiegebied ligt in Europa, meer bepaald in landen als Italië, Griekenland of Spanje. Uit een studie van enkele landbouweconomen van de universiteit van Californië blijkt nochtans dat het Californische klimaat uitstekend is voor de teelt van olijven. Toch is vandaag amper 1,3 procent van de olijfolie in de Amerikaanse winkels geproduceerd in de VS. Maar de productie in het land stijgt wel: In 2012 werd slechts 3.000 ton olijfolie in de VS geproduceerd, terwijl dit afgelopen jaar al 10.000 ton was.

De consumptie in Amerika bedraagt nochtans 300.000 ton olijfolie. Zo wordt er voor ruim 400 miljoen euro aan olijfolie uit Italië en voor 170 miljoen euro uit Spanje ingevoerd. De Californische landbouweconomen zijn echter van mening dat er in eigen land voldoende kennis en technologische expertise aanwezig is om olie te vervaardigen die probleemloos kan tippen aan de beste Europese olijfolie. Toch gaat de voorkeur van de consument in de VS nog steeds uit naar olijfolie met een Italiaanse vlagje op de fles.

“Het komt er dus vooral op aan om een geloofwaardig verhaal te brengen en zo de lokale olijfolie beter in de markt te zetten, zowel in als buiten de VS”, stellen zij. Daarom dringen grote olijfolieproducenten er bij de Californische overheid op aan om strengere kwaliteitsstandaarden op te leggen en meer verfijnde labels voor de lokale olijfolie op te richten, in de hoop zo de strijd met de Europese concurrenten te kunnen aangaan. Tot slot roepen de landbouweconomen van de universiteit in Californië ook op om de productiemarkt te gaan verbreden in landen als Australië, Argentinië en Chili.

Bron: De Morgen

Volg VILT ook via