nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

03.11.2014 Russen vinden sporen van varkenspestvirus in vlees

Rusland ontdekte onlangs al voor de tweede keer sporen van Afrikaanse varkenspest in vlees uit Wit-Rusland. De Russische inspectiedienst spreekt van een zware overtreding. De kwestie werd al meermaals besproken met de Wit-Russische minister van Landbouw, en Rusland eist dat de bedrijven in kwestie strengere maatregelen treffen. Over een importban zijn echter nog geen uitspraken gedaan.

De spanningen tussen Rusland en Wit-Rusland zijn in de vleeshandel danig opgelopen, nu Rusland in partijen varkensvlees uit Wit-Rusland sporen heeft aangetroffen van het Afrikaanse varkenspestvirus. De Russische inspectiedienst Rosselkhoznadzor spreekt van een zware overtreding van de veterinaire en sanitaire eisen bij import, omdat de kans bestaat dat het virus zich verder kan verspreiden.

Bovendien is het de tweede keer dat in vlees uit Wit-Rusland sporen van het Afrikaanse varkenspestvirus zijn geconstateerd. Sergey Dankvert, het hoofd van Rosselkhoznadzor, heeft al diverse telefoongesprekken gevoerd met Leonid Zayats, de minister van Landbouw van Wit-Rusland, om de kwestie te bespreken. Rusland dringt er op aan dat de vleesbedrijven waar het besmette vlees vandaan komt strengere veiligheidsmaatregelen nemen.

Over een verbod op de import van vlees uit Wit-Rusland wordt, in het licht van de handelsboycot voor de Europese Unie en de Verenigde Staten, niet gesproken.

Bron: Boerenbusiness

Beeld: European Union - Jozef Jakubco

Volg VILT ook via