nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.03.2016 Vleesverbruik daalt ieder jaar met 900 gram in ons land

Tussen 2005 en 2014 at de Belg ieder jaar gemiddeld 900 gram minder vlees dan het voorgaande jaar. Dat deelt de algemene Directie Statistiek van de FOD Economie mee. De cijfers wijzen uit dat de vleesconsumptie in die periode 12 procent afnam. De grootste dalingen werden opgetekend voor schapen-, geiten- en paardenvlees. Ook populairdere vleessoorten als rund, varken en gevolgelte werden minder gegeten. In 2014 is er wel een kleine trendbreuk want het vleesverbruik steeg opnieuw met één kilo omdat we wat meer kip lusten.

Globaal genomen nam de gemiddelde vleesconsumptie met 12 procent af in de periode 2005-2014. De grootste dalingen werden opgetekend voor schapen- en geitenvlees (-41%) en voor paardenvlees (-35%). Deze twee samen maken slechts twee procent uit van de totale menselijke vleesconsumptie. De consumptie van runds- en kalfsvlees nam echter ook af, met meer dan een vijfde: van 13,8 naar 10,7 kilo (-22%). De kleinste relatieve afnames werden opgetekend voor de vleessoorten waarvan we het meeste eten, namelijk varkensvlees (-7%) en gevogelte (-2%). Er komt tegenwoordig nog 25,1 kilo varkensvlees en 15,9 kilo gevogelte op ons bord. Dat alles komen we te weten dankzij de rapportering door de FOD Economie.

Uit de resultaten van het Huishoudbudgetonderzoek blijkt dat de Belg in 2014 gemiddeld 481 euro uitgaf aan vlees. Ten opzichte van 2004 gaat het om een stijging van procent, maar de gemiddelde levensduurte steeg in diezelfde periode met 23 procent en de gemiddelde prijs van vlees met 26 procent. "Dat betekent dat de Belgen dus relatief minder uitgeven aan vlees", zegt Stephan Moens van de directie Statistiek. "Er is een duidelijke evolutie merkbaar: de Belg heeft de voorbije jaren duidelijk minder vlees verbruikt." Over de motivaties kan hij zich niet uitspreken.

In 2014 was vlees goed voor 26 procent van de totale voedingsuitgaven bij de doorsnee Belg, terwijl dat tien jaar voordien nog 29 procent was. Brusselaars geven zowel in absolute als in relatieve cijfers het minst uit aan vlees, Walen het meest. Het verschil is behoorlijk groot. Zo spendeert een Waal 28,6 procent van zijn voedingsuitgaven en 3,5 procent van zijn totale uitgeven aan vlees. Voor een Brusselaar blijft dat beperkt tot 21,3 en respectievelijk 2,6 procent. Vlamingen zitten met hun aandeel vlees in de uitgaven tussen die twee uitersten in.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via