nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.03.2017 Vlaamse voedingsindustrie kreunt nu al onder Brexit

De Vlaamse voedingsproducenten ondervinden al veel hinder van de Brexit. Uitvoeren naar het Verenigd Koninkrijk is zo'n 15 procent duurder geworden en het grootste deel van dat verlies dragen ze zelf. Dat bleek in Ardooie, waar VOKA en tien West-Vlaamse ceo's een gesprek hadden met Vlaams minister-president Geert Bourgeois. Die liet zich opmerken met een vurig pleidooi voor de Europese Unie. "We hebben allemaal veel te weinig benadrukt hoe belangrijk de EU is", aldus de N-VA'er. 

VOKA en tien West-Vlaamse ceo's hadden Vlaams minister-president Geert Bourgeois uitgenodigd in Ardooie, onder meer om hun hart te luchten over de economische gevolgen van de Brexit. De onderhandelingen over de Brexit moeten nog beginnen, maar toch heeft het Britse referendum al een impact op onze economie. Het pond is immers flink onderuit gegaan en dat zal niet snel veranderen, verwachten de Vlaamse bedrijven. "De export is daardoor zo'n 15 procent duurder geworden", zegt Rik Jacobs van Ardo, producent van diepvriesgroenten. "Ons bedrijf draagt twee derde van dat verlies zelf, de rest wordt opgevangen door een prijsverhoging."

Dirk Decoster van aardappelproducent Agrist zegt dat het bedrijf nu nog elk jaar voor zowat 100 miljoen euro uitvoert naar Groot-Brittannië. "Dat zal niet snel veranderen, omdat Groot-Brittannië zelf geen productie heeft”, aldus Decoster. “Maar die 15 procent doet ons bedrijf wel pijn. Door de wisselvallige koers van het pond wordt het ook steeds moeilijker om contracten af te sluiten." Decoster vreest dat andere landen het voorbeeld van Groot-Brittannië zullen volgen. "Daarin schuilt het grootste risico. Protectionisme dreigt nu in de hele wereld", zegt hij.

“Brazilië, bijvoorbeeld, heeft net een importheffing voor verwerkte aardappelproducten ingevoerd”, brengt Decoster in herinnering. “We zijn daar veel te slecht verdedigd door Europa." Ondernemersnetwerk Voka heeft intussen al contact gelegd met de collega's in andere Europese lidstaten. "Het zijn de bedrijven die nu de handen in elkaar moeten slaan", zegt ook Colin Stanbridge van de London Chamber of Commerce. "Zij hebben veel meer kans om een overeenkomst te bereiken dan de regeringen. De Brexit is te belangrijk om over te laten aan de politiek."

Geert Bourgeois nam akte van de bezorgheden en hield een pleidooi voor een sterk Europa. Ook al zal Europa nooit een even hecht verband worden als de Verenigde Staten, "We moeten de democratieën van de lidstaten hun werk laten doen, en meer samenwerking is daarbij mogelijk”, zo sprak Bourgeois. "Laat ons datgene wat we goed doen, nog intenser gaan doen. De eengemaakte Europese markt moet versterkt worden."

Om ook het draagvlak bij de bevolking te versterken, moeten volgens Bourgeois een aantal negatieve zaken, zoals de sociale dumping, worden weggewerkt. Mocht het dan toch fout lopen als andere landen in navolging van Groot-Brittannië de Unie verlaten, dan pleit de N-VA'er ervoor om verder te gaan met een aantal sterke lidstaten: "Als er nog een land uitstapt zouden we er belang bij hebben om met een aantal staten onze eigen Unie voort te zetten", besloot hij. "Laat ons toch niet vergeten dat de Europese Unie een factor van vrede en stabiliteit is."

Bron: Belga

Volg VILT ook via