nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.05.2017 Franse documentaire schetst aangrijpend boerenportret

Op Canvas was zondagavond de Franse documentaire ‘Les fils de la terre’ te zien. Documentairemaker Edouard Bergeon grijpt de kijkers meteen naar de keel: “Mijn vader was landbouwer, net als zijn vader, zijn grootvader en zijn overgrootvader. Mijn vader was landbouwer en is daaraan gestorven. Hij pleegde zelfmoord.” Bergeon volgde een jaar lang een melkveehouder die met ernstige financiële problemen kampt, en herkent in hem veel van zijn overleden vader. Het hoofdpersonage is Sébastien Itard, een hard werkende boer die worstelt met een half miljoen euro schulden en na de melkcrisis van 2009 aankijkt tegen een faillissement.

Voor de anderhalf uur lange documentaire ‘Les fils de la terre’ werd de Franse melkveehouder Sébastien Itard een jaar lang met de camera gevolgd. Door de lage melkprijs in 2009 heeft hij het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Hij werkt zonder ooit vakantie te nemen en zonder een faire vergoeding voor zijn arbeid. Hij troost zich met de gedachte dat de boerderij door zijn harde werk en het werk van de generaties voor hem intussen een miljoen euro waard is.

Confronterend is het moment waarop Sébastien samen met collega-veehouders voor de deur van de rechtbank staat te wachten. Hij moet de rechter proberen te overtuigen dat hij uitstel van betaling verdient. Lukt dat niet, dan wordt het melkveebedrijf failliet verklaard. Soortgelijke financiële problemen worden veel landbouwers teveel. In crisisjaar 2009 pleegden volgens de Franse overheid 400 boeren zelfmoord. Een melkveehoudersbond schat hun aantal dubbel zo hoog in.

In Vlaanderen kunnen boeren en tuinders in moeilijkheden terecht bij de vzw Boeren op een Kruispunt. De hulporganisatie noemt de Franse documentaire een aanrader voor hulpverleners, en benadrukt dat de beelden niet geregisseerd zijn maar correct de realiteit registreren op een bepaald bedrijf in een bepaalde periode. Toen gefilmd werd, had de melkveehouderij net een ongemeen zware crisis gekend. Wie na het bekijken van de documentaire vragen heeft, kan de Vlaamse hulporganisatie contacteren op het nummer 0800/99.138

Herbekijk de documentaire via VRT NU.

Bron: VRT / eigen verslaggeving

Beeld: Les filles de la terre

Volg VILT ook via