nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.05.2017 Studenten winnen prijs met ontwerp digitale bijenkast

Zes studenten van Thomas More in Geel zijn met een digitale bijenkast verkozen tot beste Small Business Project 2017. Met deze prijs wil Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo) jonge ondernemers bekronen. De Smarthive van de Kempense studenten is een digitale bijenkast waarmee een imker zijn bijenpopulatie vanop afstand in het oog kan houden. Op die manier wordt het houden van bijen minder arbeidsintensief en de imker kan sneller ingrijpen als dat nodig is.

Wereldwijd gaan bijenpopulaties erop achteruit. Dat is slecht nieuws, zeker als je weet dat ongeveer 80 procent van het voedsel dat we dagelijks verbruiken, wordt bestoven door bijen. Om de imkers een handje te helpen bij hun belangrijke taak, ontwierpen zes enthousiaste studenten technologie de Smarthive. Dit modulair systeem verbindt een bijenkast met het internet en geeft de imker zo vanop afstand informatie over het microklimaat in een bijenkorf, wat een belangrijke indicatie is voor de gezondheid van het broedsel. 

Daarnaast stuurt het gegevens over de groei van de kolonie en de hoeveelheid honing door en meet het de vliegactiviteit aan de ingang van de korf. Het systeem geeft ook een signaal als het tijd is om bij te voederen. “Onze digitale bijenkast biedt dus geen wetenschappelijk antwoord op bijensterfte, maar het kan voor de imker wel een hulpmiddel zijn om zijn bijenkasten vanop afstand in het oog te houden en in te grijpen wanneer er iets dreigt mis te lopen. Op die manier kan het verlies aan bijen mogelijk sterk beperkt worden”, aldus de zes studenten van Thomas More.

Hun werk bestond vooral uit het bouwen van hardware en sensoren die in de kasten worden verwerkt en het schrijven van software, die de binnenlopende gegevens moet analyseren en op een aantrekkelijke en begrijpelijke manier op het scherm van de gebruiker moet toveren. “Met dit laatste zijn we nog volop bezig. Het klopt dat intussen ook andere bedrijfjes iets gelijkaardig doen, maar zij lijken vooral oudere technologieën te gebruiken. De bijenkast via wifi met internet verbinden, is geen goed idee. Studies wezen uit dat die straling de bijen juist agressief maakt”, klinkt het.

Met het Small Business Project wil Vlajo studenten aanzetten om een eigen ondernemingsplan te schrijven en een bedrijf op te starten. De zes studenten mogen als winnaars van het Small Business Project 2017 hun project in juni gaan verdedigen op de Europese finale in Helsinki.  

Bron: Eigen verslaggeving/Gazet van Antwerpen

Beeld: Thomas More

Volg VILT ook via