nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.10.2017 Boter schaars in rekken Franse supermarkten

In Frankrijk kampen steeds meer supermarkten met slinkende botervoorraden en (half)lege rekken. In de supermarkten wordt aan de consument uitgelegd dat de schaarste te maken heeft met een tekort aan grondstoffen. Hier en daar wordt zelfs aangegeven dat een normale aanvoer nog niet voor meteen is en de tekorten nog maanden kunnen aanslepen. Franse boeren reageerden op Twitter met de boodschap dat ze die tekorten wat graag vertaald zouden zien in een hogere melkprijs. 

Consternatie bij Franse boterfans, want in grote supermarktketens als Intermarché, Carrefour, Système U en Monoprix is het steeds moeilijker om aan een vlootje boter te geraken. “Bevoorradingsproblemen door een grondstoffentekort”, zo luidt de boodschap. Sommige supermarkten verwachten dat de tekorten nog zeker tot april volgend jaar kunnen duren. Franse boeren voelen zich aangesproken en reageerden massaal via Twitter.

“Geen prijzen, geen melk, geen boter”, zo klonk het snedig uit de mond van een melkveehoudster. De echte oorzaak ligt bij de lage melkpoederprijzen, het belangrijkste bijproduct bij de productie van boter, waardoor Franse zuivelverwerkers opteren voor kaas in plaats van boter. De productie van melkpoeder lag in juli van dit jaar 15,8 procent lager dan een jaar voordien, voor boter was dat 8,6 procent. De productie van kaas daarentegen steeg met bijna 10 procent tijdens dezelfde periode. 

Bron: La France Agricole

Volg VILT ook via