nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

22.03.2018 Denemarken overweegt hek van 70 km tegen varkenspest

Denemarken wil een 70 kilometer lange afsluiting langs zijn grens met Duitsland bouwen in een poging de Afrikaanse varkenspest te bedwingen. De afsluiting is ontworpen om evenzwijnen buiten te houden, die drager van de zeer besmettelijke virusziekte kunnen zijn. De ziekte is niet gevaarlijk voor mensen, maar kent bijna altijd een dodelijke afloop voor varkens. De besmetting komt voor in Oost-Europa en werd onlangs onder meer gemeld in Tsjechië. Een besmetting van de Deense varkenspopulatie zou grote economische gevolgen hebben voor het land, verklaarde het Deense ministerie voor Milieu en Voedsel in een communiqué.

De Denen zijn er als de dood voor dat het Afrikaanse varkenspestvirus hun land vanuit Oost-Europa zou bereiken en overwegen daarom een 70 kilometer lange afsluiting langs de grens met Duitsland te bouwen. De Duitse grens vormt de enige landtoegang tot het Deense schiereiland dat met zijn buur Zweden enkel verbonden is via een kilometerslange brug. Via de afsluiting hoopt het Deense ministerie voor Milieu en Voedsel de insleep van het virus en een mogelijke catastrofe in de economisch belangrijke varkenssector te vermijden.

"Ik wil geen enkel risico lopen”, aldus minister van Milieu en Voedsel Esben Lunde Larsen. “Wij worden geconfronteerd met een risico voor de export die jaarlijks 11 miljard Deense kroon (1,48 miljard euro) vertegenwoordigt.” Hij verwees naar de export van varkens en varkensvlees naar landen buiten de Europese Unie. Die zou serieus in het gedrang komen indien er een uitbraak van Afrikaanse varkenspest gebeurt in het Scandinavische land. De export naar EU-landen zou niet getroffen worden, met uitzondering van export uit rechtstreeks getroffen regio's.

Het hek zou 1,5 meter hoog en een halve meter in de grond verankerd worden. Andere voorziene maatregelen zijn het oprichten van runderroosters op wegen en paden die leiden naar Duitsland, strenge boetes voor onvoldoende ontsmetting van veetransporten en een versoepeling van de jachtwetgeving op everzwijnen. Het plan voor de grensafsluiting vereist de goedkeuring van het parlement. De centrumrechtse minderheidsregering krijgt alvast de steun van de Deense Volkspartij.

Ook Polen overweegt de oprichting van een hek aan zijn oostelijke grens, terwijl Duitsland onlangs plannen aankondigde om de jacht op everzwijnen uit te breiden. Het Duitse federale Landbouwministerie deelde recent nog een uitgebreide informatiepagina over de Afrikaanse varkenspest, waar wordt ingegaan op de hoge graad van besmettelijkheid en de economische impact van een eventueel geval in Duitsland. Tot nu toe werd nog geen enkel geval van varkenspest vastgesteld in Duitsland. 

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via