nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.08.2018 Groenteoverschotten in beschermd landschap gedumpt

In het beschermd landschap de Brechtse Heide zijn de voorbije dagen tonnen tomaten, paprika's en courgettes gedumpt op een weiland. De groenten zijn overschotten van de veiling van Hoogstraten, die een overeenkomst heeft met de eigenaar van de grond, maar de Brechtse burgemeester Luc Aerts (CD&V) is allerminst te spreken over de gang van zaken. Hij liet proces-verbaal opstellen, maar kreeg intussen van de veiling de garantie dat de groenten snel zullen worden weggewerkt.

Het warme weer van de voorbije weken heeft bij veel boeren voor een overproductie aan bepaalde groenten gezorgd, met te lage prijzen tot gevolg. De veiling verkiest volgens Gazet Van Antwerpen blijkbaar om uit de handel gehaalde overschotten te dumpen in plaats van ze bijvoorbeeld naar een biogasinstallatie te brengen - wat duurder is.

Door het warme, zonnige weer zijn er extreem veel tomaten en paprika's geoogst en dat maakt het gewoon ook moeilijk om een hoogwaardige toepassing te vinden voor alle oogstoverschotten. "Er zijn Europese afspraken gemaakt om voedseloverschotten weg te werken", zegt woordvoerster van het Departement Landbouw en Visserij Nele Vanslembrouck. "Een deel gaat naar voedselbanken, maar toch blijft er nog veel over. Via enkele vergunde landbouwers worden de tomaten inderdaad als meststof in de grond gewerkt."

Burgemeester Luc Aerts (CD&V) stelt in een reactie dat de veiling over een grondstofverklaring beschikt om de overtollige groenten als meststof te laten gebruiken. "Maar daarin staat dan wel dat ze meteen in de grond moeten worden ingewerkt en dat is duidelijk niet gebeurd", zegt hij. "Als de groenten lang blijven liggen, gaan ze beginnen rotten en stank voortbrengen en ongedierte aantrekken. Bovendien kan het anderen in de verleiding brengen om er aan sluikstort te doen en er bij wijze van spreken een paar matrassen bij te gooien."

Bron: Belga / Het Laatste Nieuws

Volg VILT ook via