nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.08.2018 Eerste miljarden beschikbaar voor Amerikaanse boeren

De eerste helft van financiële maatregelen die president Trump aan de Amerikaanse boeren heeft beloofd naar aanleiding van de handelsoorlog met vooral China, is beschikbaar voor akkerbouwers, varkens- en melkveehouders. Het gaat om ruim vijf miljard euro van het totale bedrag van tien miljard euro dat is voorzien. Het geld zal gebruikt worden voor inkomenssteun aan de boeren, voor het opkopen van landbouwproducten door de Amerikaanse overheid en voor het aanboren van nieuwe afzetmarkten.

Als gevolg van de invoerheffingen die president Trump heeft ingesteld voor Chinees staal en aluminium, kondigde onder meer de Chinese overheid begin juli op haar beurt een reeks invoerrestricties aan. In totaal gaat het om ruim 500 Amerikaanse goederen, waaronder varkensvlees en sojabonen. De Amerikaanse boeren worden zwaar getroffen door de Chinese invoerheffingen. Zo importeerde China in 2017 alleen al voor 10,5 miljard euro aan soja uit de VS. Om het leed voor de boeren – een belangrijk kiespubliek voor Trump – te verzachten, kondigde de Amerikaanse regering eind juli een noodplan ter waarde van 12 miljard dollar of tien miljard euro aan.

Deze week maakte het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) bekend dat er meteen zes miljard dollar of ruim vijf miljard euro beschikbaar wordt gesteld voor de landbouwsector. Het grootste deel daarvan, vier miljard euro, zal gebruikt worden om het inkomen van de landbouwers te ondersteunen. Ongeveer één miljard euro wil de federale overheid besteden aan het opkopen van landbouwproducten die het hardst geraakt worden door de tegenmaatregelen. Een kleiner bedrag, zo’n 170 miljoen euro, wordt vrijgemaakt om nieuwe afzetmarkten aan te boren.

Vooral de Amerikaanse sojasector wordt zwaar getroffen door dit handelsconflict. Het grootste deel van het budget moet dan ook bij de sojaboeren terechtkomen. Zo is er voor deze sector ruim drie miljard euro beschikbaar. De varkenssector krijgt bijna 250 miljoen euro en de zuivelsector 108 miljoen euro. Ook voor producenten van katoen (237 miljard euro), sorghum (133 miljoen euro), tarwe (101 miljoen euro) en maïs (82 miljoen euro) is er geld beschikbaar. Het Amerikaanse landbouwministerie laat weten dat het hulpplan ingaat op 4 september. “De steun wordt gefaseerd ingevoerd zodat we rekening kunnen houden met nieuwe ontwikkelingen, zoals de deal met Mexico”, zo laat USDA-secretaris Sonny Perdue weten.

Niet elke landbouwer komt evenwel in aanmerking voor steun. Zo mogen ze tussen 2014 en 2016 maximaal een bruto-inkomen van 900.000 dollar of 770.000 euro hebben gehad. Per persoon of per bedrijf kan de steun niet meer dan 125.000 dollar, zo’n 107.000 euro, bedragen. Volgens de Nederlandse website Boerenbusiness is het gemiddeld bedrijfsinkomen in de Verenigde Staten sinds 2013 met 50 procent gedaald. Dit jaar neemt het naar verwachting 6,7 procent af, om uit te komen op het laagste niveau in 12 jaar tijd. Sinds de invoering van de Chinese importheffingen is het prijsniveau van soja met 17 procent gedaald. De prijzen voor varkensvlees zijn inmiddels met 30 procent gedaald.

Bron: Boerenbusiness/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via